România nu scapă încă de MCV, deși cel mai recent raport al Comisiei Europene salută progresele din ultima vreme

Cel mai recent raport al Comisiei precizează că instituția europeană ”va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință”.

România nu scapă încă de MCV, deși cel mai recent raport al Comisiei Europene salută progresele din ultima vreme

Raportul adoptat astăzi face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV.

Premierul Florin Cîțu declarase în 18 martie, după o întâlnire cu Ursula von der Leyen, că ”Comisia Europeană susține eliminarea MCV la finalul acestui an”.

Potrivit precizărilor CE, MCV poate fi încheiat printr-o decizie a Comisiei. În acest scop, conform actelor de aderare, care constituie temeiul juridic pentru deciziile MCV, „Comisia informează Consiliul cu suficient timp înaintea revocării măsurilor de salvgardare [MCV] și ține seama întocmai de orice observații formulate în acest sens de către Consiliu”.

Vom reveni cu amănunte.

Articol preluat de pe FANATIK.RO.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole