Război în Ucraina, ziua 334. Ruşii înaintează spre Zaporojie / Adjunctul ministrului Infrastructurii din Ucraina a fost arestat

O femeie în vârstă de 67 de ani a fost ucisă duminică, în regiunea Harkov, după ce rachetele rusești au lovit o clădire rezidențială, a anunțat guvernatorul Oleh Sinehubov. Satul, care se află în apropierea graniței cu Rusia, a fost lovit în jurul orei 14.30.

Mită de 400.000 de dolari pentru adjunctul ministrului Infrastructurii

În sud-est, la Zaporizhzhia, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii cheie, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ucrainene în briefingul său de seară.

“Frontul este mobil, în special în două direcţii: Origov şi Guliapole”, afirmă şi Vladimir Rogov, un lider al autorităţii regionale de ocupaţie instalată de Rusia. Cele două oraşe menţionate de acesta, care aveau fiecare circa 15.000 de locuitori înaintea declanşării invaziei ruse, sunt situate la 65 de kilometri si, respectiv, 100 de kilometri sud-est de oraşul Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ucrainene.

În plan politic intern, ucrainenii traversează un moment delicat prin arestarea, duminică, a adjunctului ministrului Infrastructurii, Vasil Lozinski, sub suspiciunea de deturnare de fonduri destinate reconstrucției infrastructurii deteriorate din țară.

După arestarea sa, acesta a fost demis, iar un audit intern a fost demarat, după ce presa a dezvăluit că ar fi fost semnat un contract cu prețuri umflate. Ministerul Infrastructurii din Ucraina a confirmat arestarea lui Lozinski pe pagina sa oficială de Facebook.

Potrivit Biroului Național Anticorupție al Ucrainei, Lozinski este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de dolari.

În plan extern, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz s-au întâlnit duminică la Paris și au convenit cu privire la disponibilitatea lor de a coopera la “reforma Europei”, dar și la găsirea unui răspuns la planul american de subvenționare puternică a industriei, deși nu au depășit diferențele de poziții, în special în domeniul apărării europene.

Unul dintre subiectele cheie a fost situația din Ucraina și asistența militară acordată acestei țări în apărarea împotriva forțelor ruse.

Niciunul nu a răspuns însă concret la întrebarea dacă vor trimite tancuri grele germane Leopard sau franceze Leclerc la Kiev, deşi cancelarul german a fost supus unor presiuni deosebite, după apelurile urgente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în acest sens.

În teren, la doar câțiva kilometri de granița cu Belarus, forțele ucrainene se antrenează pentru primăvara grea la care se așteaptă. Tancurile vechi T-72 – unele de două ori mai în vârstă decât echipajele lor – trag obuze în ceață în timp ce trupele terestre exersează să atace clădirile abandonate.

Unele exerciții au loc în “orașul ciudat de liniștit” Pripiat, abandonat după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, scrie CNN. În timp ce soldații se antrenează, generalul Serghei Naiev preia o duzină de camionete înarmate cu mitraliere grele și tunuri antiaeriene, procurate prin crowdfunding pentru a ajuta Ucraina să respingă atacurile cu drone Shahed produse de Iran şi care au cauzat daune infrastructurii energetice a Ucrainei.

Comandantul Naiev crede că următoarea fază a acestui război va fi dusă cu tancuri. Și nu cu vechiul său T-72, ci cu mașini mai moderne precum Leopardul german și Challengerul britanic. Oficialii ucraineni spun că au nevoie de câteva sute de tancuri, nu doar pentru a-și apăra pozițiile actuale, ci și pentru a lupta cu inamicul în următoarele luni.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole