Război în Ucraina, ziua 117. Zelenski promite că va recuceri sudul țarii, dar pe front situația e ”destul de complicată”. Eroii de la Azov, transportați în Rusia

Peste câteva zile intrăm în cea de-a cincea lună de război în Ucraina, și un posibil deznodământ pare tot mai îndepărtat. Rușii se concentrează în umăr mare pentru a ocupa puncte strategice din planul lor de război, în timp ce ucrainenii încearcă să găsească soluții pentru împingerea frontului cât mai departe de centrul țării.

Volodimir Zelenski promite că va elibera țărmul Mării Negre

În acest context, Volodimir Zelenski a revenit dintr-o vizită pe care a făcut-o weekend-ul acesta în zona frontului de sud și a promis că forțele ucrainene va recuceri zonele ocupate de armata rusă. Obiectivul stabilit de președintele ucrainean este de a elibera coasta Mării Negre și astfel, de a relua exportul de cereale către Europa.

”Nu vom preda sudul nimănui”, a spus Zelenski, duminică, după vizita la Odesa.

În acest moment, armata rusă controlează întreaga coastă a Mării Azov și o parte din țărmul Mării Negre. Ofensiva în direcția Nicolaev și Odesa a fost, însă, oprită de trupele ucrainene. Rușii își doresc această zonă pentru a putea ”închide” sudul Ucrainei și pentru a face legătura terestră cu Transnistria.

Rușii se apropie de Harkov

Pe de altă parte, situația redevine fierbinte și în nordul Ucrainei, în regiunea Harkov, unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum și-au reluat ofensiva, încercând să ocupe al doilea oraș ca mărime, după capitala Kiev.

Situația din Harkov a fost caracterizată ca fiind ”desul de complicată, dar sub control” de către Vadim Denisenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de Interne, citat de agenția EFE.

Oficialul de la Kiev spune că trupele ruse nu au reușit să înainteze în zonele cheie, cum este cea din Severodonetsk, oraș pe care l-au ocupat, dar nu complet. Rușii au lansat o contraofensivă și înaintează până aproape de Harkov, folosind tehnici ”așa-numite de explorare, încercând să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru”, după cum a declarat Sergei Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk.

Moscova susține că a ucis 50 de ofițeri ucraineni, după un atac cu rachete

În paralel, rușii continuă atacul de la distanță, cu rachete. Ei au lovit un centru de reparare a tancurilor din Harkov, potrivit ministrului rus al Apărării.

Acesta spune că în Nicolaev au fost distruse 10 obuziere și 20 de vehicule militare livrate de țările aliate, iar alt atac asupra unui centru de comandă din Dnipopetrovsk s-ar fi soldat cu moartea a circa 50 de ofițeri ucraineni, printre care și generali.

Eroii de la Azovstal, trimiși în Rusia pentru ”investigații”

Între timp, Moscova a cerut transferul a doi comandanți militari capturați în bătălia de la Mariupol: Svyatoslav Palamar, șef adjunct al batalionului Azov și Serhiy Volynsky, comandant al Brigăzii 36 pușcași marini ai Forțelor Armate Ucrainene.

Aceștia au fost mutați în Rusia ”pentru investigații suplimentare”, a anunțat agenția TASS, citând surse din cadrul forțelor de ordine. Conform sursei citate, și alți militari capturați la Azovstal vor fi trimiși în Rusia, în zilele următoare.

Informația, care nu a putut fi confirmată din surse independente, vine în contextul în care serviciile ucrainene de informații ar fi intrat în legătură cu luptătorii capturați la Azovstal, în urmă cu câteva săptămâni.

În cazul acestora, Kievul a cerut un schimb de prizonieri cu Moscova, însă rușii nu au răspuns solicitării.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole