Raport desecretizat despre 10 august 2018: Cum și-au motivat forțele de ordine intervenția

Un document desecretizat recent de Ministerul de Interne, după mai bine de la 16 luni de la violențele jandarmeriei din 10 august, are scopul de a face lumină cu privire la intervenția forțelor de ordine la protestul diasporei. Astfel, din raport se arată că nu existau informații de la serviciile secrete potrivit cărora să fi existat riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, Jandarmeria și-a justificat intervenția prin interpretarea mesajelor postate pe rețele de socializare.

Ce spune raportul desecretizat al Jandarmeriei cu privire la intervenția din 10 august

Documentul intitulat „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018” reprezintă un raport făcut de Jandarmeria Română, care a rămas parțial secret până săptămâna trecută. Din raport se înțelege faptul că  intervenția în forță a Jandarmeriei a fost determinată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără translatarea caracterului pașnic al manifestării către acțiuni violente, punerea în pericol iminent a integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest, precum și sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție.

Din document se mai arată și faptul că Jandarmeria a stat cu ochii pe rețele de socializare încă din iunie 2018, când se pregătea protestul din august și că facebook-ul a reprezentat o sursă importantă de informare pentru oamenii legii. De altfel, tot de acolo au strâns informații potrivit cărora protestul ar putea escalada și astfel au justificat amploarea pregătirilor pentru acest eveniment. Mai exact, în perioada dinaintea protestului, s-a remarcat pe internet o creștere a numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, dar și la adresa Guvernului și Parlamentului.

Serviciile secrete nu au informat despre violențe la protestele din 10 august

Un alt aspect foarte important este faptul că informările primite de Jandarmerie de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale. Astfel raportul arată că serviciile secrete nu au furnizat informații care să justifice pregătirile de amploare ale Jandarmeriei și intervenția în forță a acesteia.

În perioada ulterioară violențelor, PSD a vehiculat intens ideea de tentativă de lovitură de stat, în special prin vocea liderului de atunci, Liviu Dragnea, aflat în prezent după gratii. Astfel, s-ar fi justificat intervenția în forță a Jandarmeriei. Mai mult, Liviu Dragnea vorbea atunci despre „organizare de tip paramilitar” și susținea că „instituţiile statului n-au greşit cu nimic, iar jandarmii şi-au făcut datoria” în timpul intervenției, deși sute de protestatari au depus ulterior plângeri penale pentru lovire și alte violențe.

De asemenea, raportul conține și o derulare pe minute a intervenției, din care reiese și faptul că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici.

Tot raportul desecretizat de MAI este prezent aici.

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole