”Protecția Mediului”? Primăriile din județul Galați nici la bască nu le dor de respectarea legislației de mediu

După ce, luna trecută Brăila a devenit „vedeta” națională a știrilor de primă pagină privind mizeria și gunoiul necolectat din oraș, iata că, zilele acestea, un raport (al activității pe anul trecut) prezentat în cadrul Comisiei de dialog social a Prefecturii, la sfârșitul lunii iunie, abate atenția asupra salubrizării ineficiente a localităţilor din judeţul Galaţi.

Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat controale tematice planificate dispuse la nivel național pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deseurilor municipale (conform Planului Național de Gestionare a Deșeurilor) și a stării de salubrizare a localităților – acțiuni incluse în Planul Anual General de Activități stabilit de Garda Națională de Mediu.

Perioada controlată a fost anul anterior, fiind verificate atât unitățile administrativ teritoriale cât și operatorii de salubritate, serviciile de salubrizare comunale, operatorii stațiilor de sortare, compostare și tratare mecano-biologică și operatorii depozitelor de deșeuri municipale din județ; de asemenea, în baza tematicii transmise a fost verificat modul de realizare a componentelor proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Galați.

O concluzie „fierbinte” s-a desprins din parcurgerea acestui raport, subliniată public de reprezentanții Gărzii de Mediu:

”Menționăm, că majoritatea UAT-urilor nu țin cont de obligațiile pe care le au conform OUG nr. 92/2021 privind gestionarea deșeurilor, modificată, potrivit cărora deșeurile inerte folosite la rambleierea unui teren trebuie să fie inerte/ nepericuloase și supuse în prealabil unui proces de concasare/ sortare/ prelucrare, astfel încât să fie folosite în locul altor materiale naturale.”

The post ”Protecția Mediului”? Primăriile din județul Galați nici la bască nu le dor de respectarea legislației de mediu first appeared on Ziar independent din Galați.

Sursa: ExpressDeDunare.ro – vezi articolul

Alte articole