Proiecție de film, întâlnire cu publicul și expoziție din creațiile copiilor romi din Sfântu Gheorghe

În cadrul proiectului ”pRObleMĂ? – proiect de sensibilizare împotriva prejudecății față de romi” în cursul lunii mai 14 preadolescenți au participat în Spațiul de Artă Contemporană Magma la un atelier de creație. Atelierul s-a construit în jurul portretului. Portretele de lungime întreagă și la jumătate ale participanților au constituit baza creațiilor, care au fost realizate de copiii prin utilizarea a diferitelor tehnici, prin procese analoage și digitale. 

În a doua parte a atelierului, participanții și-au construit, în laboratorul Young Engineers, mediul de trai ideal din piese lego, unde nu simt sentimentul excluziunii. 

Sentimentul excluziunii a fost tema principală și a celuilalt atelier de creație de film în care tinerii de etnie romă, maghiară și română și-au abordat propriile povești cu ajutorul actorilor și regizorilor din Ungaria și România. La finalul atelierului, din poveștile tinerilor s-a realizat filmulețul Videoritm care va fi prezentat publicului pe 29 mai și 1 iunie.  

Trainerii atelierului de storytelling sunt Fekete Zsolt, Horváth Kristóf, Bordás Róbert és Bogdán Árpád, actori, regizori, operatori de etnie romă din Ungaria și România. Regizorul Bogdán Árpád a abordat situația romilor în mai multe filme, bazate pe diferite evenimente reale. 

În cadrul proiectului ”pRObleMĂ?”, datorită partenerului Asociația PONT.MA, regizorul Bogdán Árpád a venit la Sfântu Gheorghe nu numai să lucreze cu tinerii romi, dar și și-a adus cu el filmul său ”Ghetto Balboa”, fotografiat de Róbert Bordás. După proiecția filmului, publicul poate întâlni cu realizatorii filmului. 

Prin urmare, evenimentele publice ale proiectului ”pRObleMĂ?” sunt următoarele: 

28 mai, 17:00

Proiecție film documentar Ghetto Balboa și întâlnire cu publicul a regizorului Árpád Bogdán

Cinema Arta

29 mai, 17:00

Proiecție scurtmetraj Videoritm și întâlnire cu creatorii

Centrul Cultural Arcuș (str. Oltului 5)

1 iunie, 11:00-18:00

Expoziția lucărilor realizate în cadrul atelierelor de creație și storytelling.

Parcul Elisabeta

Organizator: Asociația Grup de Acțiune Locală ”Sepsi”

Parteneri: Asociația PONT.MA, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, Cinema Arta

Co-finanțare: AFCN

Mai multe detalii AICI.

Share

The post Proiecție de film, întâlnire cu publicul și expoziție din creațiile copiilor romi din Sfântu Gheorghe appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.

Sursa: weradio.ro – vezi articolul

Alte articole