Proclamația drepturilor omului din antichitate

Cu mai mult de 2 milenii înainte ca Revoluția franceză să introducă Declarația drepturilor omului și a cetățenilor, un vechi monarh din Orientul Apropiat a emis o cartă care este considerată a fi cea mai veche declarație cunoscută a drepturilor omului.

Această cartă este cunoscută astăzi sub numele de Cyrus Cylinder/Cilindrul Cyrus.

Cilindrul Cyrus a fost descoperit în ruinele Babilonului, în Irakul modern, în martie 1879. Relicva veche, care era un depozit de fundație la templul principal al orașului Ésagila, era făcută din lut copt și măsura 22,5 cm în lungime.

Pe cilindru este un cont care detaliază cucerirea Babilonului în 539 î.e.n. de către regele persan Cyrus cel Mare, fondatorul Imperiului Achemenid, care a creat cel mai mare imperiu al epocii.

De asemenea, descrie capturarea lui Nabonidus, ultimul rege al Babilonului. Contul a fost înscris în text cuneiform și a fost datat între 539 și 530 î.Hr, notează Ancient Origins.

Inscripția de pe cilindru vorbește despre promovarea lui Cyrus a libertății religioase, rasiale și lingvistice și permisiunea sa către cei deportați de babilonieni să se întoarcă în patria lor.

Îl înalță pe Cyrus ca un binefăcător al cetățenilor din Babilonia care și-au îmbunătățit viața și au restaurat temple și sanctuare de cult din Mesopotamia și din alte părți ale regiunii.

Unele segmente ale textului citesc:

Anunț că voi respecta tradițiile, obiceiurile și religiile națiunilor din imperiul meu și nu voi lăsa niciodată pe vreunul dintre guvernatorii și subordonații mei să-i privească în jos sau să-i insulte cât sunt în viață.

De acum înainte …, nu las niciodată pe nimeni să-i asuprească pe alții și, dacă se întâmplă, îl voi lua înapoi și îl voi penaliza pe opresor.”

Nu voi lăsa pe nimeni să intre în posesia proprietăților mobile și funciare ale celorlalți cu forța sau fără despăgubiri. În timp ce sunt în viață, previn munca forțată neplătită. Astăzi, anunț că toată lumea este liberă să aleagă o religie.

Oamenii sunt liberi să locuiască în toate regiunile și să-și asume un loc de muncă, cu condiția să nu încalce niciodată drepturile altora.” Traducere de Gresham College, Anglia.

Unii critici au susținut cu convingere că Cyrus Cylinder – prima cartă mondială a drepturilor omului este un anacronism și ignoră contextul documentului.

Ei susțin că Cyrus părea să fie mai preocupat de punctele de vedere ale zeilor și pur și simplu a luat măsuri pentru a le potoli, mai degrabă decât să acționeze pentru bunătatea oamenilor.

Mai mult, susțin ei, faptul că cilindrul a fost descoperit ca un depozit de fundație al Ésagilei sugerează că audiența intenționată a lui Cyrus erau diferiții zei ai tărâmului, mai degrabă decât ființele muritoare.

Indiferent de perspectiva luată, Cilindrul Cyrus este, fără îndoială, o piesă incredibilă de scriere care aduce la viață evenimentele care s-au petrecut cu peste 2.500 de ani în urmă și deschide o fereastră către gândurile și dorințele unui rege puternic care a domnit cândva asupra unui imperiu.

The post Proclamația drepturilor omului din antichitate first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole