Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, considerat tămăduitor de boli și ajutător în necazuri, la Biserica Vovidenia

Credincioșii din Botoșani sunt chemați la rugăciune în seara zilei de joi, când la Biserica Vovidenia din municipiul Botoșani va fi oficiată slujba privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Luca al Crimeei.

Creștinii sunt așteptați joi, 10 iunie, începând cu ora 21.30 până la ora 2.30.

Viața sfântului Ierarh Luca al Crimeei
S-a născut în 27 aprilie 1877, în orășelul Kerci din Crimeea, primind la botez numele Valentin. Pasionat de pictură și sculptură, după absolvirea facultății de Medicină, el a ajuns medic la un spital de recuperare a răniților din orașul Cita, Siberia Orientală, apoi reputat chirurg și profesor universitar la Catedra de chirurgie a Universității din Turkestan. După moartea soției, în februarie 1922 a fost hirotonit preot. Ca medic, mergea la spital îmbrăcat în reverendă, iar intervențiile chirurgicale nu le începea fără rugăciune. Apoi, părintele medic Valentin a intrat în monahism, primind, la călugărie, numele Luca, în cinstea Sfântului Evanghelist Luca. În data de 31 mai 1923 a fost hirotonit Episcop-vicar de Barnaul. La scurt timp după hirotonie a fost arestat de către bolșevici, bătut și exilat la Cercul Polar de Nord, în regiuneile Arhangelsk și Siberia. În tot acest timp a fost torturat, dar a făcut misiune și i-a vindecat pe bolnavi. S-a mutat la Domnul în data de 11 iunie 1961. A fost canonizat în Biserica din Ucraina în anul 1995.
Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei, este considerat tămăduitor de boli și ajutător în necazuri.

 

The post Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, considerat tămăduitor de boli și ajutător în necazuri, la Biserica Vovidenia appeared first on Gazeta de Botoșani – GazetaBt.ro : Stiri Botosani , Politica Botosani , Sport Botosani , Evenimente Botosani , Anunturi Gratuite Botosani , Muzica Botosani.

Sursa: GazetaBT.ro – vezi articolul

Alte articole