Primul român care a ajuns în America. A scris istorie și a deschis drumuri pentru noi…

S-a aflat cine este primul român care a ajuns în America. Acesta a ajuns în jurul anului 1850 în țara tuturor posibilităților și se numea George Pomuț, potrivit unora. Potrivit altor scrieri, primul român în America ar fi ajuns cu 100 deani mai devreme.

Emigrația românilor are propria ei istorie, una care este în general destul de bine cunoscută, dar plină și de aspecte neelucidate.

Multă vreme, istoriografia românilor l-a socotit pe George Pomuț ca fiind cel dintâi român care a pășit pe pământul american, în jurul anului 1850, scrie historia.ro.

Aproximativ în jurul aceleiași perioade a fost semnalată și prezența unor români în rândurile celor care se angrenaseră în goana nebună după aur, fără să se cunoască însă prea multe detalii despre ei sau despre ce au făcut ei acolo.

Unii autori susțin, fără ca afirmațiile lor să poată fi dovedite documentar, despre un vas cu 120 de români care ar fi plecat, în anul 1856, din portul Constanța, cu destinația California, SUA.

Se pare că vasul nu a ajuns la destinația finală. A naufragiat în sudul Californiei, în ținutul Ensenada din Mexic, iar pasagerii lui ar fi renunțat la mirajul aurului californian și au format acolo o colonie care, spre sfârșitul Primului Război Mondial, a ajuns la aproximativ 2.300 de locuitori.

De asemenea, aceștia trăiau izolați de comunitățile românești din America de Nord și vorbeau o limbă română amestecată cu multe cuvinte de proveniență spaniolă.

În tradiția orală a românilor din SUA s-a vorbit în perioada de început a emigrației de un haiduc din Muntenia, care ar fi reușit pe la anul 1800 să scape de urmărirea poterei și să ajungă apoi în SUA, stabilindu-se în Mississippi.

De asemenea, cercetătorul Demetrius Dvoichenko-Markov a descoperit în corespondența savantului american Benjamin Franklin informații care-l indică pe preotul ortodox Samuilă Damian, din Transilvania aparținând Bisericii Greco-Ortodoxe, ca fiind primul român ajuns pe meleaguri americane în jurul anului 1750.

Informația a fost preluată de Paul Cernovodeanu în articolul ”Un transilvănean prieten cu Benjamin Franklin”, publicat în revista ”Magazin istoric” în anul 1970. (Mai mult: Playtech)

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole