Premiile Eminescu: „Teiul de Aur” și „Teiul de Argint” – FOTO

Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani a găzduit sâmbătă Festivitatea de premiere și de înmânare a medaliilor ”Teiul de Aur – Teiul de Argint”, Ediția a XX-a.

Din juriu au făcut parte Dragoș Pătrașcu – președinte de onoare, Augustin Eden – președinte, Constantin Tofan, Vasilian Doboș, Mihai Cornaci, Elena Condrei.

În cadrul manifestării, a fost prezentată antologia aniversară ”Teiul de Aur și Teiul de Argint”.

Secțiunea Literatură
Diplomă în Rang de Excelență și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Adrian Dinu Răchieru pentru Opera Omnia
Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Lucian Costache pentru Laborioasă exegeză eminesciană
Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Argint” – Marius Manta pentru Poezie și critică literară
Secțiunea Arte vizuale
 Diplomă în Rang de Excelență și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Vlad Ciobanu pentru Opera Omnia în domeniul sculpturii
 Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Ecaterina Mihai pentru Ilustrații la opera eminesciană
 Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Argint” – Simona Elena Amitroaiei pentru Activitate plastică de excepție
 Secțiunea Colecționari
 Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Argint” – Cristina Cornaci pentru Colecția selectivă Eminescu
Secțiunea Publicistică
 Diplomă în Rang de Excelență și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Doru Dinu Glăvan, celui ce a rupt pecețile de pe dosarul Eminescu
 Diplomă în Rang de Excelență și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Miron Manega, străjer al moștenirii întru certitudinea limbii române
 Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Argint” – Revista EMINESCIANA pentru promovarea tinerilor și a operei eminesciene
 Secțiunea Biblioteconomie
 Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Ersilia Iacob pentru activități de excepție în domeniu.
 Secțiunea Restituirea istoriei
 Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Argint” – Petru Todoran pentru Redarea cronicărească a luminii din umbrele istoriei vechi și contemporane
 Secțiunea Folclor
 Premiul și Medalia Eminescu ”Teiul de Aur” – Lăcrămioara Pop pentru Graiul străbun cântat din adâncurile sufletului
 Diplomă de Merit – Constantin Gontariu pentru Eforturile sale ca promotor de activități culturale
 Diplomă de Merit –Familiei Niculae și Ioana Suciu pentru Ieșirea în lume a cuvântului de sub pana scriitoricească

„𝙋𝙧𝙚𝙢𝙞𝙞𝙡𝙚 𝙀𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙘𝙪 – 𝙏𝙚𝙞𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝘼𝙪𝙧 𝙨𝙞 𝙏𝙚𝙞𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝘼𝙧𝙜𝙞𝙣𝙩” reprezintă unele dintre cele mai importante distincții culturale care se acordă de 20 de ani la Botoșani. Este un moment festiv pe care se cuvine să-l onorăm în primul rând cu aplauze pentru doamna Elena Condrei, cea care le-a dat viață an de an și care acum a decis să predea ștafeta Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”, instituție de prestigiu a culturii botoșănene și care va continua să onoreze, așa cum se cuvine, spiritul marelui poet care a înnobilat aceste plaiuri binecuvântate de Dumnezeu.
 Eminescu, prin opera sa, este mai actual decât orice alt mare scriitor român, atât prin poezie, cât mai ales prin textul jurnalistic pe care l-a scris. Eticheta pe care i-a pus-o Constantin Noica, drept „omul deplin al culturii românești” are deplină acoperire. A fost un vizionar al epocii în care a trăit, iar noi avem acum obligația morală de a-i cinsti memoria, pentru că opera sa ne încarcă energetic ori de câte ori venim cu ea în contact. Astăzi, deci, aducem încă un mic omagiu personalității marelui nostru poet național, care, citându-l pe președintele Academiei, domnul Ioan-Aurel Pop, „este valoarea absolută a culturii româneşti”, pentru că „nu există român onest care să nu recunoască în Eminescu exprimarea cea mai bună a corzii noastre sufleteşti”.
 Mulțumesc încă odată doamnei Elena Condrei pentru curajul și determinarea de a ține în viață aceste premii importante și să-i promit, alături de doamna director a Bibliotecii „Mihai Eminescu” că vom face tot ceea ce ne stă omenește în puteri pentru ca ele să dăinuie peste ani”, a notat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici,e pagina sa de facebook.

The post Premiile Eminescu: „Teiul de Aur” și „Teiul de Argint” – FOTO appeared first on Gazeta de Botoșani – GazetaBt.ro : Stiri Botosani , Politica Botosani , Sport Botosani , Evenimente Botosani , Anunturi Gratuite Botosani , Muzica Botosani.

Sursa: GazetaBT.ro – vezi articolul

Alte articole