Pregătiți-vă pentru siguranța POST – CUANTICĂ

Noile standarde pentru criptarea dovezilor viitoare sunt apropiate. Potențialul calculului cuantic de a revoluționa activitatea în sectoare precum metalurgia meteorologică și cercetarea medicală prin accelerarea vitezei de procesare a calculelor dificile este relativ bine cunoscut.

La fel este și amenințarea datorită căreia calculul cuantic poate face unele metode actuale de criptografie nesigure, slăbind securitatea care protejează modul în care lucrăm, cumpărăm, foloim serviciile bancare online, precum și alte activități online.

Dar cât de departe au ajuns cu adevărat computerele cuantice și când ar trebui companiile să înceapă să investească în „securitate post-cuantică”? Răspunsul la ambele întrebări este „mai devreme decât crezi”.

Noile standarde pentru algoritmii criptografici care pot proteja datele împotriva atacului cuantic sunt aproape de finalizare.

Oficiul Federal pentru Securitatea Informației din Germania a publicat deja o parte din evaluarea și recomandările sale pentru algoritmi criptografici post-cuantici”, spune Aline Gouget, directorul și expertul senior în criptografie avansată al companiei Thales.

În SUA, continuă Gouget, “organismul de stabilire a standardelor, Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) se află în etapele finale de evaluare a șapte candidați finali și opt alternative pentru criptografie post-cuantică”.

Una dintre funcțiile la care se crede că calculatoarele cuantice vor fi mult, mult mai bune decât procesoarele convenționale, este spargerea „criptografiei cu cheie publică”.

Criptografia cu cheie publică este utilizată pentru securizare totală, de la e-mailuri personale, la date financiare atunci când ne conectăm la o aplicație bancară, la instrucțiunile trimise către un dispozitiv Internet of Things, notează grupul Thales.

Deoarece metodele actuale de criptografie cu cheie publică sunt vulnerabile la atacurile computerelor cuantice, cercetătorii din întreaga lume dezvoltă noi algoritmi criptografici pentru securitatea post-cuantică.

Trecerea la criptarea cheii publice ca standard a fost foarte provocatoare”, spune Gouget. Criptarea actuală a cheilor publice este în uz de trei decenii, dar a durat mult până a fi standardizată.

Au existat lecții învățate din acest proces și mișcările timpurii de standardizare post-cuantică sunt promițătoare, dar rămân provocări.

Ceea ce facem cu criptografia actuală este reutilizarea cheii publice de multe ori, dar cu unele metode de încapsulare a cheilor viitoare acest lucru nu este posibil.”

Cu toate acestea, întreprinderile nu ar trebui să aștepte să-și pregătească propriile foi de parcurs. Primul lucru de făcut, spune Gouget, „este să faceți un inventar al criptografiei pe care o utilizați și cât timp trebuie protejate datele pe care déjà le protejează. Dacă sunt 30 de ani și algoritmul este sigur doar zece ani, aveți o problemă pe care trebuie să o planificați”.

Cu alte cuvinte, este momentul să ne pregătim pentru viitorul cuantic, pentru că este mai aproape decât credem.

The post Pregătiți-vă pentru siguranța POST – CUANTICĂ first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole