Pompei: un turist returnează un artefact furat acum 50 de ani

Un cetățean anonim a revenit recent la Superintendența arheologică din Pompei cu un fragment de teracotă, care înfățișează chipul unei femei. Acesta a fost probabil folosit ca element decorativ al acoperișurilor domusului antic.

Mesajul acestuia spune: „Acum 50 de ani am luat acest fragment dintr-o clădire. Mi-e rușine de asta și o returnez proprietarului. Îmi pare rău “.

Bucata de teracotă a fost fotografiată împreună cu nota de scuze, iar fotografia a fost postată pe Instagram de directorul general interimar al Superintendenței, Massimo Osanna, care a comentat pe scurt:

“Uneori se întorc. Prin poștă.” pentru a sublinia faptul că – din fericire – există multe „pocăințe”ale hoților de comori antice, care sunt urmate de restituirea bunurilor furate.

Fragmentul de teracotă mai sus menționat nu depășește zece centimetri – în depozitele Superintendenței sunt sute – dar este însoțit de marele farmec al frumuseții decorului și de irepetabilitatea unui obiect care datează din anul 79 d.Hr.

Cum s-ar fi putut întâmpla acest furt va rămâne un mister. Acum 50 de ani sitului arheologic din Pompei nu i s-a dat importanța de acum și chiar custodia locurilor și a descoperirilor prețioase a fost foarte superficială.

În prezent, situl din Pompei se bazează pe 400 de camere de supraveghere video, iar atenția asupra comportamentului oricăror persoane răuvoitoare nu este doar a custodilor, ci și a vizitatorilor înșiși care au dezvoltat o cultură de respect mai mare pentru valoarea orașului antic al omenirii.

The post Pompei: un turist returnează un artefact furat acum 50 de ani first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole