Piatra misterioasă a lacului Winnipesaukee

Piatra a fost găsită în 1872 în Meredith, New Hampshire, SUA, de către muncitori care au săpat o groapă pentru un stâlp de gard.

Seneca Ladd, un om de afaceri din Meredith care a angajat muncitorii, a primit credit pentru descoperire.

În 1892, la moartea lui Ladd, piatra a trecut lui Frances Ladd Coe din Centre Harbour, una dintre fiicele sale.

În 1927, ea a donat piatra Societății Istorice din New Hampshire. Piatra este expusă în prezent la Muzeul de Istorie din New Hampshire.

Piatra misterioasă a lacului Winnipesaukee este un presupus artefact deplasat. Vârsta, scopul și originea pietrei sunt necunoscute.

Piatra are aproximativ 100 mm lungime și 64 mm grosime, întunecată și în formă de ou, purtând o varietate de simboluri sculptate.

Sculpturile de pe o parte a pietrei arată un spic de porumb și alte câteva figuri. Cealaltă parte este mai abstractă, prezentând săgeți inversate, o formă de lună, câteva puncte și o spirală.

O gaură trece prin piatră de sus în jos. O sursă contemporană a sugerat că piatra „comemora un tratat între două triburi”.

Un alt scriitor a sugerat mai târziu că este o piatră de tunet.

Cu înțelegerea oarecum limitată a zilei, se spunea că pietrele tunete „prezintă întotdeauna aspectul de a fi fost prelucrate manual: adesea provin din adâncurile pământului, încorporate în bulgări de lut sau chiar înconjurate de rocă solidă sau coral”.

În 1994, a fost efectuată o analiză boroscopică a găurilor din piatră.

Arheologul Richard Boisvert a sugerat mai târziu că găurile aveau aspect al unor găuri realizate de unelte electrice din secolul al XIX-lea sau al XX-lea.

Zgârieturile din orificiul inferior sugerează că a fost plasat pe un arbore metalic și îndepărtat de mai multe ori. Analiza a concluzionat că piatra este un tip de cuarțit.

Foto domeniu public

The post Piatra misterioasă a lacului Winnipesaukee first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole