Noua listă cu localitățile unde se permite pensionarea cu 2 ani mai devreme urmează să fie publicată

Fost deputat de Dâmboviţa, actualmente primar al comunei Braniștea, Marian Ţachianu a realizat, astăzi – 19 noiembrie 2020, o scurtă istorie a legii potrivit căreia cetățenii care au trăit timp de 30 de ani în anumite localități din România, expres prevăzute în actul normativ, se pot pensiona cu 2 ani mai devreme. Ţachianu este unul dintre parlamentarii care au inițiat demersurile necesare pentru a fi incluse pe listă și orașele Târgovişte și Titu, din județul Dâmbovița, localități grav afectate de poluarea industrială.

Marian Ţachianu a abordat acest subiect în cadrul unei conferințe de presă întrucât, în ultimele zile, s-au iscat discuții aprinse pe rețelele de socializare, cum că, de fapt, social-democrații mint din dorința de a obține voturi la alegerile din 6 decembrie, iar Târgovişte și Titu nu se regăsesc în lista publicată în Monitorul Oficial. Explicația este una foarte simplă, a spus fostul deputat Ţachianu. Votul s-a dat în data de 10 noiembrie, iar ultima listă actualizată a fost publicată în Monitorul Oficial din 5 noiembrie. Modificările survenite după votul din 10 decembrie vor apărea în Monitorul Oficial după promulgare, cel mai probabil în luna decembrie.

„Legea 263 este din 2010. Erau incluse atunci doar trei localități – Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna. În 2017, senatorul PSD Paul Stănescu și deputatul PNL Gigel Știrbu Sorinel au inițiat o modificare și au mai introdus localitatea Slatina. În 2018, vreo 40 de deputați PSD și un senator, tot PSD, inițiază proiectul de lege 657 pentru modificarea Legii 263 și se mai introduc o serie de alte localități în această listă, dar și o serie de alte elemente poluatoare față de cele din legea inițială. Tot în 2018, a mai fost și o a doua inițiativă, a senatorului PNL Daniel Fenechiu, la fel, pentru introducerea altor localități.

Nu spunem că numai PSD a făcut aceste modificări. Fiecare parlamentar a încercat să aducă localități noi în această lege, din zona pe care au reprezentat-o, pentru că într-adevăr erau acolo surse care au poluat mediul atâția ani de zile. Văzând aceste lucruri, am inițiat și eu, împreună cu colegii, pentru Târgovişte și Titu. Din păcate, am omis Doicești, dar sperăm să rezolvăm în viitor. S-a votat în data de 10 noiembrie noua listă, inclusiv cu Târgovişte și Titu. Există niște răuvoitori care spun că a apărut Monitorul Oficial în 5 noiembrie, că Titu și Târgovişte nu sunt pe listă și noi am mințit poporul. Păi, fraților, Monitorul din 5 noiembrie se referă la amendamentele și inițiativele din luna septembrie. Pe 10 noiembrie, noi am votat o nouă suplimentare a localităților. Noua listă nu a apărut până acum în Monitorul Oficial. Este normal, nu s-a scurs timpul care trebuie. Probabil va apărea într-o lună de zile de acum încolo”, a precizat Marian Ţachianu.

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul

Alte articole