Muncitorii de la firmele de mentenanță refuză să intre în secțiile COVID ale Spitalului Județean din Târgoviște

Cadrele medicale și personalul auxiliar din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, în această perioadă dură de pandemie, se confruntă cu numeroase probleme generate de numărul mare de pacienți suspecți sau infectați cu coronavirus. Evident, în aceste situații, întreg resortul sanitar, alcătuit din medici, asistenți, infirmieri, și, nu în ultimul rând, tehnica medicală sunt exploatate la maximum, existând oricând pericolul să apară sincope.

După cum ne-a precizat dr. Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, creșterea semnificativă a numărului de pacienți COVID-19 a dus la forțarea unor instalații medicale, cum ar fi cea de alimentare cu oxigen, și a altor componente din cadrul Secției de Terapie Intensivă destinată pacienților bolnavi de coronavirus. A mărturisit Claudiu Dumitrescu că, de la declanșarea pandemiei și până acum, consumul de oxigen la nivelul Spitalului Județean a crescut de trei ori față de anul trecut. De asemenea, există și un risc ridicat de periculozitate ținând cont de forțarea aparaturii medicale, a instalațiilor de alimentare cu energie electrică. Tocmai de aceea, echipele de întreținere ale unității medicale sunt în permanență la datorie, iar verificările sunt multiple.

Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are un mare avantaj în gestionarea tehnicii medicale exploatate la maximum în această perioadă. Anii trecuți, a precizat Claudiu Dumitrescu, au fost efectuate lucrări de modernizare între care și schimbarea tablourilor electrice cu altele noi, mult mai performante și sensibile la căderile de tensiune sau la apariția unor eventuale probleme pe circuite.

„A fost schimbat în totalitate panoul electric de la punctul de transformare al sediului central al Spitalului, lucru care ne conferă o siguranță în momentului de față, în corpul central aflându-se și Secția de Terapie Intensivă non covid. Faptul că am reușit să realizăm această investiție acum, când traversăm o perioadă fierbinte, cu mari riscuri, ne ajută foarte mult”, ne-a declarat managerul Spitalului de Urgență din Târgoviște.

Din cauza numărului mare de pacienți infectați cu coronavirus aflați într-o stare destul de gravă si care necesită oxigen și supraveghere prim mijloacele tehnicii medicale, aparatura de la Terapie Intensivă funcționează fără oprire, 24 de ore din 24, fapt care creează o anumită stare de nesiguranță. Dar, după cum a afirmat Claudiu Dumitrescu, faptul că tablourile și instalațiile electrice sunt schimbate dă un plus de siguranță, dar asta nu înseamnă că vigilența angajaților este stinsă.

„Avem și personalul propriu care verifică partea electrică zi de zi și care asigură și anumite reparații. Avem contract cu o firma de specialitate care asigură continuu reverificarea prizelor și a împământărilor care sunt foarte importante în caz de scurt circuit de supraîncălzire. Tablourile electrice de care vorbeam anterior, pe care le-am schimbat în totalitate în 2019, se opresc automat în caz de apar probleme în funcționare. Sunt tablouri electrice performante”, ne-a precizat Claudiu Dumitrescu.

Anumite probleme cu asigurarea mentenanței pentru unele zone funcționale ale Spitalului întâmpină conducerea unității la instalațiile de oxigen. În momentul de față, nu există o firmă care să se ocupe de verificarea și reparația acestor utilități absolut necesare în asigurarea actului medical. Muncitorii specializați în astfel de activități, de teamă că se pot infecta cu coronavirusul, refuză să lucreze în anumite secții.

„Este grav faptul că multe firme, acum, în această perioadă de pandemie, refuză să lucreze pe motiv că personalul nu dorește să intre în secțiile unde avem pacienți Covid-19. Am avut mari dificultăți atunci când am realizat instalația electrică la Terapie Intensivă COVID 19. Firma cu care aveam contract a refuzat, pe motiv că muncitorii nu vor să lucreze de teamă să nu se infecteze, deși secția nu fusese încă dată în folosință pentru astfel de pacienți. Am fost nevoiți să facem contract rapid cu o altă firmă pentru a realiza obiectivele propuse”, ne-a mai spus managerul Spitalului Judetean de Urgență din Târgoviște.

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul

Alte articole