Mudhif – Casele arabilor de mlaștină

Un Mudhif este o casă tradițională de stuf făcută de poporul madan (cunoscut și sub numele de arabi de mlaștină) în mlaștinile din sudul Irakului.

În modul tradițional de viață madan, casele sunt construite din stuf recoltat din mlaștinile în care locuiesc.

Un mudhif este o casă ceremonială mare, plătită și întreținută de un șeic local, pentru utilizare de către oaspeți sau ca loc de adunare pentru nunți, înmormântări etc.

Structurile Mudhif au fost unul dintre tipurile tradiționale de structuri, construite de arabii mlaștinilor din sudul Irakului de cel puțin 5.000 de ani. O înălțime sculptată a unui mudhif tipic, datând din 3.300 î.Hr. a fost descoperită la Uruk și se află acum în British Museum.

Alte tipuri de locuințe de stuf, cum ar fi o raba (cu intrări la ambele capete și utilizate ca locuință familială) sau un bayt (strict o locuință cu o singură cameră) sunt de obicei mai mici decât un moc și pot fi utilizate în scopuri rezidențiale și alte scopuri,notează wikipedia.

Fiecare șeic al satului avea un mudhif capabil să găzduiască cel puțin zece persoane. Numărul de arcuri utilizate într-un mudhif este dictat de trib și grupul familiei.

Uneori, nămolul a fost decorat cu mănunchiuri suplimentare de stuf, dispuse în modele decorative, așezate pe fațadă, pentru a servi drept identificator tribal. Intrarea în mudhif este întotdeauna orientată spre Mecca.

Scriitoarea engleză, Gertrude Bell, a scris o descriere a unui mudhif într-o scrisoare către tatăl ei:

După cină, șeicul Ibadi al Husain ne-a invitat la mudhif-ul său, la casa lui de oaspeți. Acum un mudhif pe care nu-l poți imagina până nu l-ai văzut.

Este construit din stuf, rogojini de stuf împrăștiate peste pachete de stuf, arcuindu-se și întâlnindu-se la partea de sus, astfel încât ansamblul să fie un tunel galben perfect regulat și construit rafinat, lung de 50 de metri.

În mijloc este o vatră de cafea, cu bușteni mari de salcie arzând. De ambele părți ale vetrei, în fața pereților de stuf ai năvodului, un șir de perne brocadate pentru a ne așeza, arabii flancându-ne și cafetiera ghemuit peste vasele sale.

Totul luminat de foc și câteva lămpi mici, iar capătul nămolului pălind într-o întuneric auriu. Glorios.”

În anii 1980, aproximativ o jumătate de milion de arabi trăiau în mlaștini.

Cu toate acestea, din anul 1993, Saddam Hussein a început să scurgă mlaștinile în încercarea de a distruge viața și cultura arabilor din sud.

După înfrângerea lui Hussein în 2003, comunitățile arabe au început să dezgroape digurile, reinundând mlaștinile și reluându-și modul de viață tradițional.

Foto wikipedia

The post Mudhif – Casele arabilor de mlaștină first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole