MOTREANU: „Apelurile telefonice către țări din Uniunea Europeană vor avea aceleași prețuri precum cele de acasă.”

Eliminarea tarifelor suplimentare va intra în vigoare la 1 ianuarie 2029, pe baza acordului dintre negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului referitor la Regulamentul privind structura gigabit.

În prezent putem vorbi la telefon la aceleași tarife precum cele de acasă atunci când călătorim într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Acest lucru este valabil până în 2032, pe baza unei prelungiri de zece ani a regulilor privind roamingul, pe care am votat-o în 2022 în Parlamentul European.
Au rămas însă în vigoare suprataxele pentru apelurile intra-UE, de exemplu atunci când sunăm din România într-o altă țară UE, iar Parlamentul European a cerut să fie eliminate și acestea.
Pe baza noului acord, la 1 ianuarie 2029, taxele de comunicare intra-UE vor fi abolite, în sensul că prețurile vor fi egale cu cele naționale și vom putea suna în țări ale UE fără costuri suplimentare. Până la eliminarea lor, taxele suplimentare vor fi plafonate la prețurile actuale, care sunt de 19 eurocenți pe minut pentru apeluri și de șase eurocenți pe mesaj SMS. Plafonarea ar fi expirat în mai 2024, dar a fost prelungită prin noul acord.
Încă din 2025, operatorii vor putea să aplice voluntar noile reguli.
Acordul trebuie aprobat de Consiliu și de Parlamentul European și va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

(Dan MOTREANU, europarlamentar PNL)

Articolul MOTREANU: „Apelurile telefonice către țări din Uniunea Europeană vor avea aceleași prețuri precum cele de acasă.” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Sursa: JurnalGiurgiuvean.ro – vezi articolul

Alte articole