Modificări importante la acordarea tichetelor de vacanță în 2024

Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023. Vor avea în continuare dreptul să le primească angajații din sistemul bugetar, dar și cei de la firme private, în funcție de decizia angajatorului.

Pentru angajații din instituții publice, însă, este introdus plafon de salarizare de 8000 de lei. Adică vor primi vouchere de vacanță doar cei care au salariul sub acest nivel. Valoarea tichetului este de 1.600 de lei.

Instituțiile publice acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei.

Astfel, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru:

  • personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv
  • se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României
  • achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.

Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 160 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, potrivit Ministerului Economiei.

Din 2024, este introdusă impunerea suplimentară cu contribuția la sănătate (CASS), de 10%, a voucherelor de vacanță. Angajații care le primesc vor primi cu 10% mai puțin.

”Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) și art. 142,

cu excepția sumelor reprezentând valoarea nominală a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, acordate potrivit legii”.

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 lei pe an. În cazul angajaților cu contract de muncă part-time sau cu ora, modul de calcul al sumei este diferit. Valoarea va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate și valoarea maximă de 1.600 de lei.

După primirea voucherelor de la angajator, salariatul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție și plătește cu voucherele.

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă.

The post Modificări importante la acordarea tichetelor de vacanță în 2024 first appeared on Ziar independent din Galați.

Sursa: ExpressDeDunare.ro – vezi articolul

Alte articole