”Minciună și prostie”. Dezvăluirile fostului director de la RIAL

Fostul director al RIAL Brașov, Doru Constantin, îi răspunde noii conduceri de la societate, dar și primarului Allen Coliban. Acesta susține că cei doi blufează și inventează datorii.

”Primarul Coliban și-a adus aminte ieri de HCL 93/2018 privind încredințarea directa a lucrărilor către societățile la care Consiliul Local al Municipiului Brașov este acționar majoritar. Din august 2020 și până în prezent RIAL nu a primit nici o lucrarea din partea primăriei.

Balanta la decembrie 2020 arata faptul că, RIAL este pe profit cu aproximativ 11.000 lei. Noul director general, Jula Sorin, in data de 09.06.2021 într-o ședință cu angajații societății spunea că pierderile societății sunt de 7,2 milioane lei. Peste 30 de minute, în ședința de Consiliu de Administrație acesta suma, la un interval de cca 30 de minute a crescut că Fat Frumos din lacrimă, la 8 milioane de lei. Fat Frumos din lacrimă ar fi foarte gelos pe aceste milioane deoarece acestea au crescut peste noapte cu inca doua, ajungând astfel la 10 milioane dintr-un condei.

Este foarte ciudat cum de acest director general nu vorbește și despre sumele care mai sunt de facturat către Primăria Municipiul Brașov, sume care ar reduce drastic aceste așa zise pierderi. Pe de altă parte de ce nu ne spune și despre linia de credit, pentru care a primit o împuternicire din partea Consiliului de Administrație al RIAL sa acceseze aceasta linie de credit ( Hotărârea CA Nr. 17/10.05.2021 pe care a regăsiți pe site-ul rialbv.ro)

De ce nu se vorbește de către edilii municipiului Brașov precum și de către directorul general Jula Sorin, despre semnarea noului contract la Colegiul National Unirea, in sumă de 1,8 milioane lei, reprezentând lucrări ISU cât și lucrări fara corespondent agreate de către proiectant prin dispoziții de șantier ( legale de altfel) suma aprobată prin Consiliul Local Brașov în luna decembrie a anului 2020. Care este motivul pentru care primaria municipiului Brașov a tergiversat semnarea acestuia până la această dată? Oare sa fie faptul că, acum având director general din partea propriului partid primarul va semna acest contract în perioada imediat următoare? Menționăm faptul că, parte din aceasta suma reprezintă lucrări efectuate încă din anul 2020? Nu pare a fi rea intenție din partea primăriei?

Întârzierea lucrărilor la Colegiul National Unirea au fost cauzate de lucrările suplimentare apărute pe parcursul lucrărilor contractate, a avizului ISU ( primit de către RIAL după ce s-au efectuat lucrări pe vechiul aviz ISU care făcea parte integrantă din contractul de lucrări). De menționat este faptul că, întârzierea lucrărilor nu a fost cauzată de proiectantul lucrării așa cum susține domnul Jula Sorin și primarul municipiului Brașov Allen Coliban.

Întârzierea lucrărilor la blocuri au fost cauzate de condițiile meteo nefavorabile.

Despre lucrările la cimitir

La Cimitirul Municipal și Cimitirul Sprenghi lucrarea privind montarea gardurilor pentru împrejmuirea acestora a fost executată de către personalul angajat al serviciului tehnic din cadrul RIAL. Confecționarea gardurilor a fost executată de către o terță persoană juridică.

Afirmațiile directorului general privind managementul societatii privind serviciul tehnic, referitor la faptul că electricieni și instalatori montau gardurile și nu erau productivi se datorează faptului că la acea perioadă nu erau lucrări pe specificul pregătirii lor.

In anul 2019 centrul de greutate al RIAL s-a mutat pe serviciul tehnic deoarece s-a dorit că societatea sa devină o societate de construcții lucru cunoscut de către actualul președinte de CA – Maria Oprea și de către Roxana Cojocea, fosta membra AGA actualmente membru în CA al RIAL.

Modificarea organigramei trecută prin CA, AGA și Consiliul Local

Modificarea organigramei din anul 2019, prin înființarea de noi locuri de munca la serviciul tehnic, a fost trecută atât prin CA, AGA al Rial cât și prin Consiliul Local al Municipiului Brașov și aprobată de către a acesta din urmă.

Cele 80 de persoane, angajate de către societate in anul 2019, au avut front de lucru, mai mult decât atât societatea a înregistrat un profit de aproximativ 500.000 lei acoperind pierderea din anul 2016.

Afirmația domnului Jula Sorin cum că angajații serviciului tehnic nu își au locul și rolul in societate, este cauzata de lipsa lucrărilor de la primărie.

La aceasta dată RIAL are lucrări contractate din anul 2019-2020, nefiind perfectat nici un alt contract.

Referitor la investitii, conform spuselor domnului Jula Sorin, adică achiziționare schela, RIAL deține 1000 mp de schela în condițiile în care suprafețele contractate de la primărie erau de peste 12.000 mp iar termenele de execuție erau relativ scurte, acesta fiind motivul pentru care s-a închiriat schela de la terți.

Referitor la achiziționarea materialelor de construcții, acestea au fost achiziționate legal prin serviciul de achiziții al societății prin platforma SICAP, acest lucru nu a defavorizat, că preț, societatea fata de alti constructori. RIAL nu a făcut stocuri de materiale de construcții așa cum reiese din conferința de presă a domnului Jula Sorin.

Creșterea volumului de lucru a serviciului tehnic din anul 2019 și prin modificarea organigramei a condus la necesitatea angajării unui număr de cca 80 de persoane, acestea fiind remunerate conform legislației în vigoare din domeniul construcțiilor. Motivul pentru care s-a luat decizia ca angajații acestui serviciu sa fie remunerați conform legislației în vigoare din domeniul construcțiilor a fost acela de a forma o echipa competitivă in viitor ca și societate de construcții motivați fiind de aceste salarii și prime acordate, conform CCM.

Contractul Colectiv de muncă aprobat de CA

Contractul colectiv de muncă se negociază și se aprobă în fiecare an de către CA al RIAL iar toate drepturile și obligațiile din acest contract colectiv de muncă, au fost câștigate în timp de către angajați și nu cum susține domnul Jula Sorin că nu se pliază pentru o firma e construcții. Îi amintim domnului Jula Sorin că acest contract colectiv de muncă este în vigoare indiferent de tipul societății ca fiind sau nu firma de construcții.

Referitor la extinderea domeniului de activitate pe viitor, așa cum au susținut domnul Jula Sorin și primarul Brașovului, înțelegem faptul ca, domnul Jula Sorin a activat în cadrul unei asociații în localitatea Corbeanca unde s-au plantat copaci dar asta nu îți dă dreptul că într-o conferință de presă să îți bați joc de proprii angajati, spunând că le dai un teren pe care sa planteze/grădinărească diverse specii de plante.

Tot în aceasta conferința de presă, domnul Jula Sorin și primarul municipiului Brașov, doresc sa facă restructurări la serviciul tehnic dar pe de altă parte doresc, au spus-o public, sa angajeze oameni de specialitate în domeniul ISU. Cum se face că pe de o parte dai oameni afara iar pe de altă parte angajam oameni?

Ofertă depusă pentru efectuarea lucrărilor la școala generală nr 30, niciun răspuns…

In luna februarie a anului în curs a fost depusă oferta privind extinderea școlii generale Nr 30, conform procedurilor HCL 93/2018 privind atribuirea de lucrări societăților in care Consiliul local este acționar majoritar. Nici până de astăzi această lucrare nu a fost contractată de către RIAL. Vom urmări cu interes daca aceasta lucrare va fi atribuită in perioada imediat următoare societății RIAL cât și alte lucrări.

Afirmația domnului Jula Sorin referitoarea la project managementului serviciului tehnic cu privire la lucrările care ar fi urmat să fie contractate în anul 2021 cât și pe anul 2022 nu are nici o acoperire deoarece anul 2021 este primul an în care înainte de întocmirea BVC-ului, fostul director general nu a fost chemat la primărie pentru discuții referitoare la lucrările pe care le are primăria pe anul în curs. Este de menționat faptul că în anii anteriori, se putea face o previziune a capacității de lucru al serviciului tehnic deoarece se cunoștea din timp ce lucrări urmează a se executa de către acest serviciu.

Șeful Primăriei Brașov, nicio discuție cu directorul de la RIAL, iar viceprimărița a avut o întâlnire de 5 minute pe ceas…

De când domnul primar Allen Coliban s- a instalat pe scaunul de primar, acesta nu a dorit sub nici o forma sa poarte o discuție cu vechea conducere a societatii. Cu doamna viceprimar Flavia Boghiu prima întâlnire a fostului director general, s-a purtat sub semnul cronometrului, acesta fiind setat pe fata la 5 minute, cea de a doua discuție terminandu-se in 10 minute. Marea majoritate a discuțiilor privind activitatea societății s-au purtat cu diverși consilieri, precum doamna Vrânceanu și domnul Dascălu, care mi-a și arătat în luna februarie a anului în curs o hârtie scrisă pe calculator in care este specificat faptul că : “ CA demitere Constantin Doru director RIAL” . De asemenea mai este de menționat faptul că, in luna februarie 2020 s-a modificat structura AGA și a Consiliului de Administrație al RIAL, doua structuri favorabile noii puteri instalate la conducerea municipiului Brașov și a primarului Allen Coliban.

Managementul practicat de către specialistul adus de către domnul primar al municipiului Brașov are sincope de la bun început, deoarece face discriminari între angajații societății și respectă contractul colectiv de muncă după bunul plac, in sensul că acorda prime de 1 iunie pentru angajații ce au copii sub 18 ani dar refuza sa acorde prima de Paste tuturor angajaților. Oare prevederile CCM al RIAL sunt aleatorii, conform managementului actual?

Situația fondului locativ

Atât domnul Jula Sorin cât și domnul primar Allen Coliban sunt total neinformați privind administrarea fondului locativ am municipiului Brașov, de către societatea RIAL, in legătură cu închirierea spațiilor cu destinația de locuințe cât și a spatiilor cu altă destinație.

Până în anul 2019, odată cu modificarea codului administrativ, locuințele erau atribuite de către “ Comisia de atribuire locuințe”, formata prin hotărâre de consiliu local, de catre cei doi viceprimari și directorul general al societății.

Tarifele de închiriere a acestor locuințe, acestea nefiind locuințe sociale, erau stabilite conform legislației în vigoare prin OG 40/1999.

Aceste tarife erau reglementate de către OG 40/1999 și nu de către directorul general așa cum au susținut domnii Jula Sorin și Allen Coliban.

In legătură cu spatiile cu altă destinație acestea erau închiriate in urma unor licitații publice cu strigare, prețul de pornire al licitației fiind reglementat prin hotărâre de consiliu local în funcție de zonă și de destinația activității societății câștigătoare. Afirmațiile domnului Jula Sorin, referitoare la media chiriei la locuințe și spații cu altă destinație sunt în concordanță cu tarifele stabilite de către Guvernul României și Consiliul Local al municipiului Brașov. In acest caz nu înțelegem de ce domnul in cauză considera că aceste tarife au fost mici si că managementul societatii a fost defectuos, în condițiile în care a fost respectate legislația în vigoare la acel moment? Oare pentru domnul Jula Sorin și primarul Allen Coliban legislația este doar un moft?

Codul administrativ legiferat în anul 2019 specifica in clar că locuințele cât și spațiile comerciale ( cu altă destinație) libere de sarcini pot fi închiriate doar prin licitație publică. Din anul 2020 până în prezent nu s-a organizat nici o licitație publică de închiriere datorita faptului că, societatea aștepta o dispoziție de primar pentru înființarea comisiei de licitație, decizie care a fost semnată în data de 16.04..2021 și ajunsă la registratura RIAL in data de 19.04.2021” a spus fostul director Doru Constantin.

In data de 26.04.2021 CA-ul de la RIAL ia decizia de încetare a mandatului directorului general Constantin Doru Stefan începând cu data de 29.04.2021. Întrebăm pe domnul primar Allen Coliban cat și pe actualul director general Jula Sorin de ce aceste licitații sunt blocate în contextul în care acesta a fost unul dintre motivele demiterii fostului director Constantin Doru Stefan, cântărind de altfel și la așa zisul slab management pe serviciul comercial. Oare această măsură nu i se impune și actualului director general?

Intabulările

Incepând cu anul 2018 in baza unei hotărâri de consiliu local, RIAL a început intabularea locuințelor și spatiilor cu altă destinație aflate în administrarea societății, conform HCL 241/2005, pe Municipiul Brașov, activitate începută de către fosta conducere.

Afirmația domnului Jula Sorin referitoare la majorarea chiriilor la locuințe proprietatea municipiul Brașov, se suprapune cu intenția fostei conduceri de majorare a acestora, in baza unei evaluări efectuată de către o societate autorizata in acest sens în anul 2018, privind prețul închirierii locuințelor la pretul pietii.

Sursa: Transilvania365.ro – vezi articolul

Alte articole