Mihaela Petrovici/ CJCC Călărași: Existăm datorită publicului nostru minunat. Nu pot decât să le mulțumesc. Le promitem că nu-i vom dezamăgi…

  2018 a fost un an de multă muncă la CJCC, mulți călărășeni ne-am simțit bine la spectacolele, festivalurile, piesele de teatru oferite. Cum vă evaluați activitatea în 2018?

Da, vorbim de un an 2018 extrem de greu, cu multe activități desfasurate intr-un ritm alert, dar si un an 2018 foarte farumos si cu numeroase satisfactii profesionale.

Am preluat un Centru cu un Calendar cu 12 proiecte și programe culturale și am încheiat anul cu un Calendar de 42 de proiecte și programe culturale mari.

Statistic, vă pot spune că am desfășurat 1001 activități (103 spectacole – 64 în sală și 39 în aer liber; 898 proiecții de film). În anul 2018, un număr de 49.399 de călărășeni au fost plătitori de bilet și peste 50.000 s-au bucurat de activitățile noastre desfășurate în aer liber.

Am reașezat în topul festivalurilor de gen Festivalul național de interpretare a muzicii ușoare românești „Flori de mai”, Festivalul internațional de folclor „Hora mare”, Festivalul național de muzică folk „Chitara Dunării”, festivaluri ce avusesera mult de suferit din cauza organizarii precare din anii anteriori.

Au fost reluate, după foarte mulți ani de întrerupere absolut nejustificată, două mari festivaluri: Festivalul național de teatru ”Ștefan Bănică” si  Festivalul  mondial de umor „Dictatorii Râsului”, acesta din urma, derulându-se în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național.

De asemenea, am readus în Calendarul de proiecte si programe culturale Sărbătoarea salcâmului”, proiect cultural inițiat și derulat în cinstea si pentru pastrarea vie a memoriei unuia dintre oamenii de cultura ai judetului Calarasi, coregraful Dumitru Savu.

Am avut parte de momente de o mare încărcătură emoțională, anul trecut aniversând 40 de ani de existență a Corului de camera„Camerata Danubii” și 18 ani de la infiintarea scolii de muzica„Flores Campi”, formatii ce-si desfasoara activitatea in cadrul Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi.

Proiecte noi precum „Noaptea albă a muzicii folk” și „7 zile, 7 arte”, au adus pe scena Călărașiului, artiști de mare valoare, care au demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că cea mai utilă formă de educație, este educația prin cultură.

Formațiile proprii ale Centrului Județean de Cultură și Creație au avut o evoluție spectaculoasă, preocupându-ne în permanență de înnoirea repertoriului și promovarea talentelor călărășene.

Astfel, pentru prima dată în istoria judetului Călărași, trupele de teatru ale Centrului Județean de Cultură și Creație „Aurel Elefterescu”și „Trepte , au evoluat cu succes pe scene ale marilor teatre din România, respectiv teatrul Nottara și teatrul Dramaturgilor Români.

De asemenea, Ansamblul folcloric „Bărăganul” si Corul de cameră „Camerata Danubii” au reprezentat cu onoare județul în nenumărate manifestări culturale la nivel național și internațional. De asemenea, locuri pe podium au câștigat și copiii-membrii ai Școlii de muzică „Flores Campi”, activitatea culturală fiind una intensă, cu multe satisfacții profesionale.

Tot ca pe o realizare a anului 2018 aș dori să enumăr și investițiile realizate prin achiziția sistemelor de lumini și sunet pentru sală și exterior, a sistemului antiefracție sediu și a sistemului de monitorizare video a sediului, calculatoare, imprimante, softuri, în acest moment, aflându-se în derulare procedura de achiziție a autocarului aprobat de Consiliul Județean prin lista de dotări independente însă, o vom puncta ca pe o realizare a anului 2019, fiind o procedură de achiziție cu licitație deschisă, procedură demarată încă de anul trecut, dar care alte termene legale de finalizare.

 

   Numărul mare de activități presupune un aparat tehnic în spatele acestora.

Cu ce personal efectuați activitățile propuse și cum colaborați cu CJ sau alte instituții ?

 

Așa este, tot ceea ce se vede pe scenă presupune multă muncă „în spatele cortinei”, ca să spun așa ….

Din păcate, nu suntem mulți cei care reușim să ținem pasul cu volumul de activități și ritmul în care se derulează acestea. Dovadă este faptul că, pe parcursul anului trecut, am avut parte și de … „dezertări”. Cine nu s-a regăsit în această zonă de frumos, obținută însă cu multă muncă, implicare si profesionalism, a plecat.

Unul dintre motivele pentru care posturile vacante din Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași nu sunt „atrăgătoare” îl reprezintă faptul că specificul activităților noastre presupune prezența la serviciu seara, în zilele de sărbători legale, in week-end, în general, atunci când toți ceilalți sunt liberi. De asemenea, nu ascund faptul ca si nivelul de salarizare a reprezentat un alt motiv, dar acest lucru, cu sprijinul Consiliului Județean l-am soluționat la finele anului trecut, acum putând vorbi de salarii decente în Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași.

In ceea ce priveste colaborarea cu celelalte institutii, nu pot sa nu amintesc faptul ca, tot timpul am beneficiat de sustinerea neconditionata a presedintelui Consiliului Judetean Calarasi, dl. Vasile Iliuta, precum si de sprijinul tuturor consilierilor judeteni. De asemenea, am dezvoltat relatii de parteneriat si am reluat colaborari cu toate institutiile de cultura si nu numai, cum ar fi: Muzeul „Dunarii de Jos”, Muzeul municipal, Biblioteca judeteana „Al. Odobescu”, Inspectoratul Scolar Judetean, Primaria Calarasi, Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu National, DGASPC, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, SILCOTUB, Sindicatul Judetean al Pensionarilor, Scoala cu Invatamant Integrat, Corpul National al Politistilor, ECOAQUA, Palatul Copiilor, Crucea Rosie, Casa Corpului Didactic, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Protopopiatul Calarasi, asociatii si organizatii non-guvernamentale, precum si cu nenumarate UAT-uri din judetul Calarasi.

 

   Ați avut un volum mare de activități la reorganizarea CJCC, acum 2 ani cand ati preluat conducerea. Ce au vizat aceste schimbări?

 

Schimbările despre care vorbiți au avut drept scop așezarea, cu adevărat, a Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi, în rândul instituțiilor de cultură, așa cum bine merita.

Drept urmare, au fost necesare numeroase modificări de Regulament de Organizare si Functionare, stat de funcții, organigramă, fise de post, reguli si regulamente interne, chiar si mentalitati, daca vreti…., totul pentru a putea eficientiza activitatea, ținând cont de faptul că avem un număr relativ mic de angajați.

  Continuă reorganizarea Centrului Judetean de Cultura si Creatie pentru a face față provocărilor publicului? Se poate aprecia comparativ cu alte județe? Unde ne situăm? 

Nu exista o statistica oficiala, insa, daca luam in calcul opiniile specialistilor in domeniu, fără falsă modestie, putem spune că ne aflăm în topul instituțiilor de gen. Acelasi loc fruntas in clasament il ocupam si daca ne raportam la aprecierile publicului beneficiar al actului cultural, pe care il consideram barometrul valorii activitatilor noastre.

In ceea ce priveste reorganizarea institutiei, pot spune ca da, vom continua reorganizarea Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași prin deschiderea unor puncte de lucru în județ, așa cum mi-am propus și prin proiectul de management cu care am câștigat concursul pentru ocuparea funcției de manager.

În acest sens, în premieră, vă spun dumneavoastră să încercăm deschiderea de puncte de lucru la Oltenița și poate, și la Lehliu, încercând astfel, să dezvoltăm nu numai zona de promovare ci și activitatea de cercetare a tradițiilor culturale din județul Călărași

   Pentru acest an ce satisfacții veți oferi publicului călărășean?

Suntem în negocieri cu teatre și alte instituții de cultură din țară pentru a putea oferi publicului călărășean în continuare, momente unice care îi vor aduce cu siguranță alături de noi, în misiunea noastră de a promova autenticul si frumosul românesc.

De asemenea, incercam, cu sprijinul Consiliului Judetean Calarasi, sa readucem in Calendarul de proiecte si programe culturale, Festivalul national de film si Gala scolilor calarasene, proiecte de o mare valoare culturala ce au fost abandonate din pacate, de multi ani.

   Aveți un mesaj pentru spectatori?

Existăm datorita publicului nostru minunat si nu pot decat sa le mulțumesc pentru faptul că ne sunt alături și le promitem că nu-i vom dezamăgi nici în anii ce vor urma.

 

 

Post-ul Mihaela Petrovici/ CJCC Călărași: Existăm datorită publicului nostru minunat. Nu pot decât să le mulțumesc. Le promitem că nu-i vom dezamăgi… apare prima dată în Atitudinea din Calarasi.

Sursa: AtitudineaDinCalarasi.ro – vezi articolul

Alte articole