Microbuze electrice, consolidări antiseismice și energie verde – priorități pentru Harghita

Consiliul Județean Harghita s-a reunit marți, 10 iunie, într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe proiecte importante privind dezvoltarea infrastructurii sanitare, educaționale, energetice și turistice.

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc va fi consolidat pentru risc seismic

Consiliul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului care vizează consolidarea corpurilor A și B ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pentru creșterea siguranței în caz de cutremur. Proiectul este inclus pentru finanțare în cadrul Programului Național de Investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino”, inițiat de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Domnul ministru Cseke Attila a inițiat un program pentru siguranța seismică. Am analizat posibilitățile și am identificat care clădiri pot fi incluse. Ne dorim ca greșelile din trecut, atât în ceea ce privește execuția, cât și întregul proiect, să nu se repete. Vom lua toate măsurile de precauție, pentru ca atât personalul medical, cât și pacienții să beneficieze de condiții sigure”, a declarat Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita.

Microbuze școlare verzi pentru un transport sustenabil

Tot în cadrul ședinței, forul deliberativ al județului a aprobat includerea în domeniul public al județului a 13 microbuze electrice (8+1 locuri), achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul proiectului „Achiziționarea de microbuze verzi pentru elevii din județul Harghita”.

Președintele Bíró Barna-Botond a menționat că livrările continuă săptămânal, astfel încât, până în luna septembrie, toate microbuzele să fie predate unităților administrativ-teritoriale partenere. De asemenea, a informat că a fost semnat și contractul pentru achiziționarea autobuzelor școlare de 16+1 locuri, care vor facilita accesul a peste 1600 de elevi la școală, începând cu anul viitor.

Investiții în energie regenerabilă

Un alt punct important al ședinței a fost aprobarea studiilor privind oportunitățile de investiții în noi capacități de producție de energie electrică și termică din surse regenerabile, realizate în cadrul Programului „Identificarea oportunităților de investiții în noi capacități de producție a energiei electrice/termice din surse regenerabile de energie pentru UAT-urile din județul Harghita în perioada 2022–2028”.

Vicepreședintele Borboly Csaba a subliniat importanța acestor studii, în contextul în care după anul 2027 se va pune un accent major pe soluțiile verzi, iar județul trebuie să fie pregătit pentru atragerea de fonduri.

Sprijin pentru intervenții de urgență și dezvoltarea turismului

Pentru sprijinirea intervențiilor în situații de urgență, consiliul a aprobat achiziționarea de stații radio portabile pentru UAT-urile din județ, pentru a facilita comunicarea cu structurile de intervenție, în special cu pompierii voluntari.

De asemenea, a fost aprobată modificarea proiectului depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală Hășmașul Mare, în parteneriat cu comunele Lunca Mare și Sândominic. Proiectul vizează îmbunătățirea și creșterea siguranței traseelor turistice din zona Hășmașul Mare, iar modificările au fost necesare pentru semnarea contractului de finanțare, conform solicitărilor ADR Centru – Autoritatea de Management.

Sursa: Ziar Harghita.

Sursa: ZiarHarghita.ro – vezi articolul

Alte articole