MFP stabilește regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului

Ministerul Finanțelor Publice legifereazã, la solicitarea industriei de profil, conținutul economic al bacșișului în domeniul restaurantelor și barurilor și stabilește regulile fiscale și contabile de înregistrare a acestuia.

“Este o mãsurã care a fost cerutã de industria HoReCa și nu numai. Așa cum am obișnuit reprezentanții patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis și de bunã credințã fațã de propunerile venite din partea celor care activeazã în economia realã. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum existã în numeroase alte țãri. Este, totodatã, și o promisiune îndeplinitã, o promisiune pe care nu am facut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua sã creãm cadrul legal care sã ne permitã sã-i ajutãm pe cei care activeazã în economia realã”, a precizat domnul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Proiectul de act normativ cuprinde urmãtoarele reglementãri:

Ø        definirea bacșișului în vederea evidențierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitãrii clare a acestora de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct cãtre populație și asigurãrii fiscalizãrii bacșișului potrivit Codului fiscal;Ø        instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activitãți de servire a bãuturilor, indiferent de modalitatea de platã a acestuia (card/numerar/substitute de numerar);

Ø        evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrãrile la domiciliu;

Ø        se interzice condiționarea, sub orice formã, a livrãrilor de bunuri sau a prestãrilor de servicii de acordarea bacșișului;

Ø        se instituie obligația operatorului economic de a înmâna clientului  o notã de platã, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de platã va conține rubrici destinate alegerii de cãtre  client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește sã îl ofere. Nivelul bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%;

Ø        se instituie obligația operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit unui regulament intern și de a le înregistra în  contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct;

Ø        în situația în care plata contravalorii consumației se face prin ordin de platã și se emite facturã, bacșișul se evidențiazã distinct pe aceasta;

Ø        se lasã la opțiunea operatorului economic, posibilitatea marcãrii bacșișului pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcție de situația de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacșișului este cunoscutã de cãtre emitentul bonului fiscal;

Ø        bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formã de articol, cu denumirea „bacșiș”.

Pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reținere la sursã la momentul acordãrii veniturilor de cãtre plãtitorii de venituri.

Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurãri sociale.

Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparențã decizionalã.

Sursa: Transilvania365.ro – vezi articolul

Alte articole