Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș

Cu o adresabilitate crescută și o gamă variată de servicii medicale, Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș va oferi curând micilor pacienți metode noi de investigație și posibilitatea consultațiilor pe zona de diabetologie. În prezent, Clinica se află în curs de dotare cu aparatură în cadrul unui proiect finanțat de Romgaz, iar cu ajutorul finanțării provenite din diferite sponsorizări s-a reușit renovarea unei părţi din spațiul hotelier. Mai multe detalii a oferit prof. dr. Oana Mărginean, șeful Clinicii de Pediatrie, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Clinica de Pedatrie oferă servicii medicale pentru o patologie vastă din sfera pediatrică. Vă rog să faceți o prezentare mai amplă a Clinicii pe care o conduceți.

Prof. Dr. Oana Mărginean: Clinica este prevăzută cu 40 de paturi și funcționează pe mai multe compartimente și anume: gastroenterologie,  pneumologie, hematologie și oncologie pediatrică, nefrologie pediatrică,  reumatologie, urgențe, etc. În aceste compartimente există posibilitatea să se interneze copii cu diferite patologii. Mai mult de 70% dintre copiii internaţi în Clinica Pediatrie I prezintă patologii de urgență. Este o oportunitate pentru pacienți să se prezinte la o clinică unde lucrează medici care sunt supraspecializați pe diferite patologii pediatrice, oferind servicii de specialitate înalt calificate. O mică deficiență există în prezent, dar care sper să o remediez pe viitor, și anume nu avem diabetolog pediatru, ceea ce este foarte important pentru un spital de urgență. Astfel, există un medic care se află în cursul unui program de formare și sper ca în curând acest lucru să poată fi materializat. Deoarece nu mai există compartiment de diabetologie în cealaltă unitate spitalicească pentru copii (Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș) am primit aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate să internăm copii cu diabet zaharat și sper ca pe viitor să avem și un compartiment și poate chiar o suplimentare de paturi pentru această patologie.

Rep.: Consultații vor fi doar în regim de ambulator?

O.M.: Atât în regim de ambulator, cât și în regim de internare continuă.

Rep.: Ce programe naționale sunt derulate în cadrul Clinicii?

O.M.: În cadrul clinicii se derulează programe naționale precum cele care includ boli generatoare de malabsorbție, hepatită cronică, fibroză chistică, screening pentru fenilcetonurie și hipotiroidism congenital, boli rare, imunodeficiențe. Prin aceste programe, Ministerul Sănătății alocă fonduri din care se achiziţionează reactivi și preparate dietetice necesare diagnosticării și tratării acestor efecțiuni.

Rep.: Care este adresabilitatea pacienților și cu ce afecțiuni se prezintă cel mai des?

O.M.: În perioada aceasta a anului se prezintă mai ales copii cu afecțiuni respiratorii precum pneumonii, laringite, rinofaringite, faringite, bronșiolite, pe când vara patologiile predominante sunt cele digestive. Astfel, permanent avem adresabilitate pentru patologiile respiratorii, digestive, hematologice, reumatologice, de urgență. Cazurile de urgență sunt cele mai multe, doarece avem UPU SMURD Copii și medici pediatri care fac gardă permanentă la SMURD copii.

Rep.: Vă rog să discutăm puțin și despre dotările Clinicii.

O.M.: În ultima perioadă am beneficiat de dotare cu aparatură nouă: două ecografe, turn de endoscopie, monitoare, injectomate. Mai avem nevoie și de alte aparate și consumabile pentru care avem făcute referate de necesitate. Referitor la spațiul hotelier avem un nivel (etaj) complet renovat cu finanțare provenită din sponsorizări. La nivelul 3 al clinicii suntem actualmente într-un proces de renovare. Astfel, s-a zugrăvit, s-au schimbat geamurile, s-a pus tarchet conform normelor care sunt în vigoare, renovându-se mare parte din acest nivel. Renovăm acum ultimele două saloane și camera medicilor, urmând să zugrăvim și să punem tarchet pe tot coridorul până la intrare. Aceste renovări se fac tot cu bani din sponsorizări. Mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, pacienți, antreprenori din Târgu-Mureș, fără de care nu am fi reușit să facem acești pași. Încet, încet sper să finalizăm totul, așa încât în curând întreaga clinică va fi complet renovată.

Anul trecut am câștigat un proiect, finanțat de Romgaz, de aproximativ 120.000 de euro pentru alte dotări (aparatură – pH-metru, manometru, monitoare, injectomate, incubatoare, mobilier, etc), pentru care achizițiile sunt în curs. Toate aceste lucruri sunt absolut necesare pentru buna desfășurare a activității din clinică.

Rep.: Se vor introduce și tehnici noi de diagnostic?

O.M.: Aceasta este intenţia noastră. Ph metria și manometria sunt foarte importante pentru diagnosticul refluxului gastro-esofagian şi al constipației la copil. Dacă vom reuși să achiziționăm aparatele necesare, vom putea face pH-metrie esofagiană și manometrie esofagiană și rectală, metode ce ne vor fi de un real folos în diagnosticul de finețe al acestor afecțiuni.

Rep.: Anul trecut, în cadrul manifestărilor științifice  “Abilități de Comunicare cu Pacientul Pediatric” și “Tendințe Moderne în Pediatrie” s-a lansat cartea Softskills in Pediatrics care prezintă rezultatele unui proiect de cercetare derulat în cinci țări europene, printre care și România. A participat și Clinica de Pediatrie la acest studiu?

O.M.: În principal Clinica de Pediatrie I a participat la acest proiect. Proiectul era unul european în care erau implicate cinci țări și coordonatorul eram noi, Clinica de Pediatrie, sub egida Universității noastre (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu-Mureş – n.r.). Prin acest proiect s-a dorit îmbunătățirea comunicării în pediatrie, dobândirea abilitățile necesare comunicării în acest domeniu. În pediatrie comunicarea are un specific aparte, deoarece implică interacțiunea atât cu micul pacient, cât şi cu aparținătorii acestuia. Este important cum comunici diagnosticul, o veste proastă unui copil și aparținătorilor acestuia, cum reușești să ai empatie față de pacientul respectiv, cum reușești să convingi copilul că ceea ce i se face este bine, să accepte tratamentul, procedurile diagnostice. Sigur că și psihologul are un rol important în acest sens, dar poate că nu întotdeauna psihologul este prezent. De aceea pediatrul, care este o persoană foarte complexă, trebuie să știe să comunice adecvat, să aibă empatie, să înțeleagă, să se coboare la nivelul pacientului, a părinților.

Rep.: Practic aceste abilități au fost implementate și în Clinica de Pediatrie.

O.M.: Da, au fost implementate în clinică de către toți medicii.

Rep.: Care este relația medic-părinte și cum v-ați dori să fie? Unde se creează cele mai multe nemulțumiri?

O.M.: Părintele trebuie să aibă încredere în medic, să înțeleagă că ceea ce i se spune este important și trebuie să respecte instrucțiunile terapeutice și dietetice. O mare problemă o reprezintă internetul, care este plin de tot felul de ipoteze, mijloace terapeutice, care nu întotdeauna sunt cele mai pertinente. Părinții ar trebui să respecte cu sfințenie tratamentul recomandat de medic și să nu-l întrerupă. Dar sunt și părinți total dedicați copiilor, care comunică eficient cu medicul și copiii, situație în care rezolvarea pacientului este mult mai rapidă.

A consemnat Arina TOTH

 

Post-ul Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul
Fără categorie 122

Alte articole