”Mania lalelor” – epoca de aur olandeză (FOTO)

“Mania lalelelor” a fost o perioadă din epoca de aur olandeză, când prețurile contractuale pentru unii bulbi de lalele recent introduse și la modă au atins niveluri extraordinar de ridicate și apoi s-au prăbușit dramatic în februarie 1637.

În general, se consideră că a fost prima bulă speculativă înregistrată sau balonul activelor din istorie. În multe privințe, “mania lalelelor” a fost mai mult un fenomen socio-economic necunoscut până acum decât o criză economică semnificativă.

Nu a avut nicio influență critică asupra prosperității Republicii Olandeze, care a fost una dintre cele mai importante puteri economice și financiare din lume în secolul al XVII-lea, cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume între 1600 și 1720.

Termenul “mania lalelelor” este acum adesea folosit metaforic pentru a se referi la orice balon economic mare atunci când prețurile activelor deviază de la valorile intrinseci.

În timpul prăbușirii Companiei Mississippi și a Companiei Mării Sudului în jurul anului 1720, “mania lalelelor” a apărut în satire. Când Johann Beckmann a descris prima dată “mania lalelelor” în anii 1780, a comparat-o cu loteriile eșuate ale vremii.

În opinia lui Goldgar, chiar și multe lucrări populare moderne despre piețele financiare, cum ar fi A Random Walk Down Wall Street (1973) de Burton Malkiel și A Short History of Financial Euphoria (1990; scris la scurt timp după prăbușirea din 1987), au folosit mania lalelelor ca lecție de moralitate.

Mania lalelelor” a devenit din nou o referință populară în timpul balonului dot-com din 1995-2001 și criza ipotecilor subprime.

În 2013, Nout Wellink, fost președinte al Băncii Centrale Olandeze, a descris Bitcoin ca fiind „mai rău decât mania lalelelor”, adăugând: „Cel puțin atunci ai o lalea, acum nu primești nimic.”

În ciuda popularității de durată a “maniei”, Daniel Gross a spus despre economiștii care oferă explicații de piață eficiente pentru manie: „Dacă sunt corecți … atunci afaceriștii vor trebui să șteargă Tulipmania / mania lalelelor din pachetul lor de analogii cu bule”.

The post ”Mania lalelor” – epoca de aur olandeză (FOTO) first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole