LOCAL | Un medic îndrăgit în spațiul virtual dimensiunile induse informației privitoare la medicamentul Eurespal

Doctorul Mihai Craiu, care administrează pagina de facebook Spitalul Virtual de Copii, a ținut să liniștească mămicile care au intrat în panică după anunțul făcut vizavi de retragerea medicamentului Eurespal.. Iată postarea sa:

,,Inainte de a răspândi panică in marea masă de parinti români ce utilizeaza Fenspirid (Eurespal) ar fi cazul catorva precizari oficiale.

Pana la titluri apocaliptice de tipul celor care evocau moartea copiilor ce primesc sirop de Fenspirida este “departe”.

Precizez ca nu am ABSOLUT nici un conflict de interese vis a vis de produsul citat. Nici nu este permisa promovarea unor produse in SVC…

Dar …

Pentru ca unii parinti au intrebat despre articole din presa constănteană şi respectiv cea din Botosani ?? care enuntau pericolul major reprezentat de acest sirop antiinflamator frecvent prescris în Romania, vă raspund.

1. In siteul Agentiei Naționale a Medicamentului nu exista o atentionare.

2. Doar in Franța exista o decizie de retragere a produsului de pe piața – https://www.vidal.fr/…/suspension_des_amm_de_pneumorel_com…/

3. Franța a notificat Agentia Europeana a Medicamentului in vederea armonizării recomandarilor privind precautiile de urmat.

4. Avertizarea se refera la o actiune asupra inimii, cu alungirea intervalului QT. Si de aici riscul de aritmie, mai ales de “torsadă a vârfurilor”.

5. Vorbim despre 5 cazuri de alungire a QT, raportate in cei 46 de ani de cand se comercializeaza Fenspirida. Câte 1 la 10 ani?

Până când expertii de la EMA si ANMDM nu vor decide altfel NU este cazul sa reacționăm emotional si să dam năvală cu toții la cardiolog, pentru a face EKG, daca am luat candva Eurespal.

Să fim raționali!” , a cerut medicul Mihai Craiu..

Sursa: GazetaBT.ro – vezi articolul

Alte articole