LOCAL | Cum s-a schimbat mentalitatea ţăranilor români plecaţi în străinătate. Mărturiile oamenilor din „satul italienilor“

În judeţul Botoşani sunt sate întregi care s-au schimbat radical după plecarea localnicilor la muncă în străinătate. Oamenii spun că Occidentul le-a schimbat mentalitatea şi că autorităţile locale au fost nevoite să investească pentru a ţine pasul cu noile standarde ale populaţiei.

Botoşaniul este un judeţ preponderent rural şi în care majoritatea populaţiei trăieşte din agricultură şi creşterea animalelor. Locurile de muncă sunt aproape inexistente iar perspectivele aşiderea. În peisajul rural botoşănean au apărut însă ”comunele italienilor”. Este vorba despre comunităţi în care majoritatea populaţiei lucrează în străinătate. Sunt sate în care mai locuiesc doar bătrâni şi copii. Plecarea oamenilor la muncă a schimbat radical faţa acestor cătune transformându-le total în ultimele două decenii. Mai mult decât atât oamenii spun că au obligat involuntar şi autorităţile locale să investească mai mult în aceste comunităţi pentru a face faţă noilor mentalităţi. ”Aici numai ăia fără căpătâi nu au vilă. Toţi s-au luat unul după altul şi au plecat la muncă. Nici căruţe nu mai sunt. Toţi au maşini care mai de care. Le lasă aşa cu numere din afară”, spune un localnic din comuna Lozna.

Sursa: Adevarul
Citeste mai mult: adev.ro

The post LOCAL | Cum s-a schimbat mentalitatea ţăranilor români plecaţi în străinătate. Mărturiile oamenilor din „satul italienilor“ appeared first on Gazeta de Botoșani – GazetaBt.ro : Stiri Botosani , Politica Botosani , Sport Botosani , Evenimente Botosani , Anunturi Gratuite Botosani , Muzica Botosani.

Sursa: GazetaBT.ro – vezi articolul

Alte articole