LIVE BLOG Turneul Campionilor ATP Londra 2019. Program, rezultate, clasamente grupe, informaţii de ultimă oră. Dominic Thiem, victorie în două seturi cu Roger Federer. VIDEO

De duminică, 10 noiembrie şi până pe 17 noiembrie se desfăşoară la Londra, pe hard, ediţia 2019 a Nitto ATP Finals sau mai cunoscut Turneul Campionilor la tenis masculin. Ca şi la feminin, competiţie încheiată recent în localitatea chineză Shenzen cu succesul australiencei Ashleigh Barty, liderul mondial, asupra câştigătoarei ediţiei precedente, Elina Svitolina, la Londra sunt prezenţi opt jucători care şi-au câştigat acest drept în urma turneelor de Mare Slem şi a Masters-urilor la care au fost prezenţi. Identică este şi situaţia la dublu masculin, acolo unde succesul în Mastersul 500 de la Basel le-a permis românului Horia Tecău şi partenerului său olandez Julien Rojer să fie pentru a şasea oară la Turneul Campionilor.


UPDATE, 10 noiembrie, ora 23:55/ Al doilea meci din Grupa Bjon Borg de la Turneul Campionilor de la Londra a adus o surpriză uriașă. Locul 3 mondial, elvețianul Roger Federer, a fost învins de al 5-lea jucător al lumii, Dominic Thiem. Austriacul s-a impus cu 7-5, 7-5, după o oră și 41 de minute de joc.

Clasamentul Grupei Bjon Borg:

LIVE BLOG Turneul Campionilor ATP Londra 2019. Program, rezultate, clasamente grupe, informaţii de ultimă oră

UPDATE, 10 noiembrie, ora 17:45/ Novak Djokovic a câștigat primul meci al ediției din 2019 a Turneului Campionilor. La debut, sârbul a trecut în două seturi scurte, 6-2, 6-1, de Matteo Berrettini. Din aceeași grupă mai fac parte Roger Federer și Dominic Thiem, care se întâlnesc de la ora 22:00.


UPDATE, 10 noiembrie, ora 13:00/ Max Mirnyi, fostul mare tenismen, ce dă numele grupei din care fac parte Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, a vorbit despre dublul româno-olandez, înaintea debutului acestora la Turneului Campionilor de la Londra (luni, nu mai devreme de ora 14:00, contra perechii formată din Kevin Krawietz și Andreas Mies).

Îi cunosc pe amândoi personal. Sunt două firi diferite din toate punctele de vedere, dar se completează excelent pe teren. Joacă cu foarte multă răbdare și rezultatele se văd. Faptul că au reușit din nou calificarea la Turneul Campionilor arată profesionalismul, dedicarea și îmbunătățirea jocului. Cu cât joacă mai mult împreună, cu atât adversarii au mai mult timp să îi studieze, dar faptul că ei continuă să aibă rezultate bune după atâția ani în care au format un dublu, arată că au progresat constant, dar același lucru s-a întâmplat și cu celelate perechi importante din circuit“, declară Max Mirnyi pentru site-ul Turneului Campionilor.


LIVE BLOG Turneul Campionilor ATP Londra 2019

Nu lipseşte nici un nume de prim rang din tenisul masculin, iar sorţii au făcut ca în grupa B, grupa Bjorn Borg,  Novak Djokovic şi Roger Federer să se întâlnească încă din această fază a competiţiei. Alături de ei în grupa B mai fac parte revelaţia Matteo Berettini, un italian care pur şi simplu a explodat în acest an şi austriacul Dominic Thiem. În grupa A, grupa Andre Agassi, îl regăsim pe spaniolul Rafael Nadal, pe alt jucător cu o evoluţie excelentă în acest an, rusul Daniil Medvedev, pe grecul Stefanos Tsitsipas şi pe germanul Alexander Zverev. câștigătorul de anul trecut. Însă specialiştii opinează că în afara celor trei monştri sacri (Federer, Nadal şi Djokovic) singurul care ar putea încurca planurile acestora ar putea fi rusul Daniil Medvedev.

Sponsorul competiţiei este ca şi Turneul Campioanelor unul japonez. Dacă acolo vorbeam de o companie de cosmetice cu mare tradiţie pe piaţă, la Londra sponsorul provine din domeniul electronicii. Locul de desfăşurare a turneului este O2Arena, o construcţie impresionantă şi ca design, multifuncţională, situată în sud-estul Londrei.

Turneul Campionilor Londra 2019. Germanul Alexander Zverev e câștigătorul ediției de anul trecut

Premii mult mai mici decât la feminin

Spre deosebire de Turneul Campioanelor de la Shenzen unde totalul premiilor puse la bătaie a fost de 14 milioane dolari, cel mai mare premiu existent vreodată, la Londra valoarea premiilor atinge doar 9 milioane de dolari. Câştigătorul va lua 1,28 milioane dolari şi 500 de puncte ATP, iar la dublu suma e de-a dreptul modică, doar 200.000 de dolari, dar acelaşi număr de puncte. Jucătorul calificat în finală, dar care o pierde, va fi răsplătit cu 600.000 de dolari şi 400 de puncte, iar la dublu 103.000 dolari şi 400 puncte.  Fiecare meci câştigat în grupă înseamnă 203.000 dolari, cu o sută de mii mai puţin decât la femei şi respectiv 38.000 la dublu, plus 200 puncte ATP. În fine, faptul că au obţinut accesul la Turneul Campionilor înseamnă automat un bonus de 203.000 dolari la simplu şi 100.000 la dublu.

Singurul român prezent la Londra, Horia Tecău, va intra în concurs luni, când el şi Julien Rojer vor da replica în grupa Max Mirnîi cuplului german Krawietz-Mies. În această grupă mai figurează perechile Farah-Cabal şi Mahut-Herbert, unele dintre cele mai bune dubluri din lume. În grupa Jonas Bjorkman avem pe Kubot-Melo, Ram-Salisbury, Klaasen-Venus şi Dodig-Polasek. Tecău şi Rojer au câştigat Turneul Campionilor în anul 2015, când au jucat finala împotriva lui Bopanna şi Florin Mergea!

Turneul Campionilor Londra 2019. Horia Tecău și Julien Rojer sunt prezenți a șasea oară la dublu

Din 2021 se va juca la Torino

Turneul Campionilor la masculin a luat naştere în 1970, aceasta fiind a 49-a ediţie şi se va mai desfăşura la Londra inclusiv ediţia 2020. Din 2021 va avea locaţie oraşul italian Torino. Elveţianul Roger Federer este recordmanul competiţiei, cu 6 succese, iar la dublu perechea Peter Fleming-John McEnroe s-a impus de cele mai multe ori, adică în şapte rânduri.

Până în 1990 competiţia a purtat numele de Masters Grand Prix. Noua denumire a fost ATP Tour World Championship. Din 1999 şi-a schimbat din nou denumirea în Tennis Masters Cup., pentru ca din 2009 să capete  denumirea ATP World Tour Finals şi să fie pentru prima dată găzduit la Londra, în O2Arena. Din 2017 se numeşte ATP Finals, între timp contractul dintre ATP şi organizatorii evenimentului la Londra fiind reînnoit de trei ori, pentru că fusese stabilit până în 2013, dar va dura până în 2020 inclusiv.

Turneul Campionilor Londra 2019. Novak Djokovic are cinci succese

Ilie Năstase, 4 victorii și o finală pierdută

Ilie Năstase are patru succese în anii de pionierat ai competiţiei: 1971 2-1 cu Stan Smith la Paris, 1972 3-2 cu Stan Smith la Barcelona, 1973 3-1 cu Tom Okker la Boston şi 1975 3-0 cu Bjorn Borg chiar la Stockholm (una dintre puţinele victorii în faţa Sfinxului suedez). A pierdut finala din 1974, la Melbourne, 2-3 cu Guillermo Villas, după ce reuşise să revină de la 0-2. Elveţianul Roger Federer a jucat 10 finale, câştigând de şase ori, iar Novak Dkokovic are şi el 7 finale, cinci câştigate, trei fiind în faţa lui Federer. Incredibil, dar Rafael Nadal are doar o finală pierdută, deşi s-a calificat mereu la Turneul Campionilor.

Programul primei etape din grupele Turneului Campionilor 2019

Duminică, 10 noiembrie

GRUPA BJORN BORG – simplu

ora 16:00 Novak Djokovic – Matteo Berettini

ora 22:00 Roger Federer – Dominic Thiem

GRUPA JONAS BJORKMAN – dublu

ora 14:00 Ram/Salisbury – Klaasen/Venus

ora 20:00 Kubot/Melo – Dodig/Polasek

Luni, 11 noiembrie

GRUPA ANDRE AGASSI – simplu

ora 16:00 Daniil Medvedev – Stefanos Tsitsipas

ora 22:oo Rafael Nadal – Alexander Zverev

GRUPA MAX MIRNÎI – dublu

ora 14:00 Rojer/TECĂU – Krawietz/Mies

ora 20:00 Herbert/Mahut – Cabal/Farah

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole