Lipsa școlarizării monștri naște!

Lipsa școlarizării naște monștri. Iar monștrii se găsesc întrei ei, se împerechează și după o gestație de 9 luni, aduc pe lume alți monștri.

Creaturile astea tropăie necontenit, coborând pe o scară a valorilor și coborând scara valorică în site spre minus infinit.

Principala lor valoare sunt puii lor care le aduc alocații. Cu cât mai mulți pui, cu atât mai multe alocații. Cu cât mai multe alocații, cu atât mai multe peturi de bere. Cu cât mai multe peturi de bere, cu atât mai multe sezoane de împerechere, pui și alocații…

Și mai au o valoare – dușmanii. Pentru că ei cred în dușmani și afirmă că dușmanii lor n-au valoarea lor, și cântă despre asta și dansează când alții le cântă despre pui și dușmani, și se bucură când văd că sunt tot mai mulți asemeni lor.

Iar mie îmi e scârbă și sunt dușmanul lor. Ei cred că le sunt dușman pentru că ei au valoare și eu n-am, doar că eu le sunt dușman pentru că ei sunt tot mai mulți și într-o zi vor domina planeta, iar noi ăștia care suntem altfel ne vom trezi închiși prin grădini zoologice sau muzee, iar pe o tăblița agățată de cușca noastră o să fie scris „fosile ale unei civilizații de mult apuse”. Însă puțini monștri vor mai știi să citească, așa că nici măcar ei, care ne-au închis acolo, nu vor mai ști cine suntem. Așa se va șterge identitatea noastră și vom dispărea uitați. Nu înainte însă ca puii lor să ne scuipe și să radă de noi, neînțelegând de ce ținem în mână o carte.

Râzi și crezi poate că e o simplă ficțiune, te asigur că nu e și o să-ți spun și de ce – pentru că monștrii au drept de vot, iar voturile lor sunt multe, tot mai multe pentru că ei sunt mulți, tot mai mulți. Cineva știe asta și îi hrănește, îi ocrotește, îi dresează.

Ce poți face ca să fie altfel? Du-ți copii la școală, încurajează-i să învețe carte, cât mai multă carte, învață-i chiar tu care sunt adevăratele valori ale lumii, spune-le tot ce ți-au spus ție bunicii tăi și adaugă tot ce ai învățat tu de la viață și de la școlile prin care ai trecut. Doar așa există o șansa ca în viitor balanța să se încline invers – dinspre minus infinit, înspre plus infinit, altfel monștrii vor conduce lumea, pentru că lipsa școlarizării monștri naște!


Un editorial de Robert Stancu. Vezi toate editoriale aici.

Alte articole