Lacul Baikal înghețat, mai frumos ca o poveste! (Video)

Lacul Baikal, este un lac situat în sudul Siberiei, între supușii federali ai regiunii Irkutsk la nord-vest și Buriatia la sud-est. Este cel mai mare lac de apă dulce din lume în volum, conținând 22 până la 23% din apa dulce de suprafață din lume.

Acesta conține 23.615,39 km3 de apă dulce, care este mai multă apă decât toate marile si lacurile nord-americane combinate. Lacul Baikal are o adâncime maximă de 1.642 m și este cel mai adânc lac din lume.

Se numără printre cele mai limpezi lacuri din lume și este cel mai vechi lac din lume, 25-30 milioane de ani. Are o formă lungă, semilunară, cu o suprafață de 31.722 km2, puțin mai mare decât Belgia.

Baikal găzduiește mii de specii de plante și animale, multe dintre ele fiind endemice regiunii. De asemenea, găzduiește triburi Buryat, care cresc capre, cămile, bovine, oi și cai pe partea de est a lacului, unde temperatura medie variază de la o minimă de iarnă de -19 ° C până la o vară maximă de 14 ° C.

Regiunea din estul lacului Baikal este denumită Transbaikalia sau Transbaikal, iar regiunea slab definită din jurul lacului în sine este uneori cunoscută sub numele de Baikalia. UNESCO a declarat Lacul Baikal un sit al Patrimoniului Mondial în 1996.

Zona Baikal, uneori cunoscută sub numele de Baikalia, are o lungă istorie a locuirii umane.

În apropierea satului Mal’ta, la aproximativ 160 km nord-vest de lac, rămășițele unui tânăr mascul cunoscut sub numele de MA-1 sau „Mal’ta Boy” sunt indicii ale locuirii locale de către cultura Mal’ta – Buret ‘ca. 24.000 BP. Un trib cunoscut timpuriu în zonă a fost Kurykans.

Situat pe fostul teritoriu nordic al confederației Xiongnu, Lacul Baikal este unul dintre locurile războiului Han-Xiongnu, unde armatele dinastiei Han au urmărit și au învins forțele Xiongnu din secolul al II-lea î.Hr. până în secolul I d.Hr.

Au înregistrat că lacul era o „mare uriașă” (hanhai) și l-au desemnat Marea Nordului (Běihǎi) a celor patru mări semimitice. Kurykans, un trib siberian care a locuit zona în secolul al VI-lea, i-au dat un nume care se traduce prin „multă apă”.

Mai târziu, a fost numit „lac natural” (Baygal nuur) de către Buriați și „lac bogat” (Bay göl) de Yakut. Europenii știau puțin despre lac până când Rusia s-a extins în zonă în secolul al XVII-lea. Primul explorator rus care a ajuns la lacul Baikal a fost Kurbat Ivanov în 1643.

Calea ferată transsiberiană a fost construită între 1896 și 1902. Construcția căii ferate pitorești în jurul capătului sud-vestic al lacului Baikal a necesitat 200 de poduri și 33 de tunele.

Până la finalizarea sa, un feribot de tren a transportat vagoane peste lac de la Port Baikal la Mysovaya timp de câțiva ani.

The post Lacul Baikal înghețat, mai frumos ca o poveste! (Video) first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole