Kovács Gábor Áron, bucătar-chef: „Nu vreau să câștig concursuri, eu câștig atunci când restaurantul meu este plin în fiecare zi”

La vârsta la care mulți tineri încă nu știu ce vor să facă în viață, Kovács Gábor Áron (Gabi) administrează trei restaurante și a încântat cu preparatele sale papilele gustative a sute de persoane. Stilul aparte prin care interpretează bucătăria tradițională din Ardeal în forma unor meniuri moderne atrage în fiecare zi clienți curioși să încerce altceva față de ce pot comanda în mai toate localurile din țară.

Spune că pasiunea pentru bucătărie a moștenit-o din familie, crescând în bucătăria Restaurantului Castel pe care tatăl lui, Kovács Mihály, supranumit și „Regele Ciolanului”, îl conducea.

Într-un
interviu la We Radio, tânărul bucătar-chef ne-a vorbit despre parcursul său, de
la un simplu pasionat de bucătărie, la bucătar-chef și administrator al
Restaurantelor Castel, Gado și Saint George Palace din Sfântu Gheorghe, și
despre planurile sale de viitor.

„Am făcut
școala la Liceul Economic, la specialitatea bucătar/ospătar. Am vrut să fiu
bucătar pentru că de mic am stat lângă tatăl și mama mea în bucătăria
Restaurantului Castel. Am plecat apoi în Ungaria, am lucrat acolo, am vrut să
fac o școală de specializare pentru bucătari dar nu am putut, ar fi durat 3 ani
și nu am vrut să pierd atâta timp pentru că aveam multe probleme aici la
restaurant și era nevoie de mine. Un mare bucătar – chef, Zsolnay Gabor, mi-a
spus că mă ajută să lucrez ca voluntar la niște restaurante, să fac practică,
să învăț niște lucruri noi, interesante”, ne-a spus Kovacs Gabi.

S-a întors
acasă cu un stil nemaiîntâlnit în județul Covasna, care îmbină bucătăria
tradițională a zonei cu elemente moderne și ingrediente noi, dar spune că mai
este cale lungă până când clienții, încă reticenți când e vorba despre
mâncăruri sofisticate, vor renunța să comande tradiționalele ciorbe de burtă
sau fasole și sarmalele cu mămăligă sau mititeii cu muștar.

„Foarte mulți
bucătari care pleacă în străinătate se întorc acasă și vor să pregătească
pentru clienții de aici preparate sofisticate. Aici este problema, degeaba vrem
să pregătim mâncarea în stil englezesc sau franțuzesc pentru românii și
maghiarii de aici, pentru că nu le va plăcea. Stilul meu acesta este: pot să
fac și mâncare franțuzească și italienească, fiecare țară are preparate bune,
dar eu le pregătesc cu gusturi tradiționale românești. Oamenii nu sunt
obișnuiți cu mâncarea nouă, toată lumea vrea să mănânce ciorbă de fasole, de
burtă, mititei, mâncarea tradițională, eu folosesc multe ingrediente noi”, ne-a
explicat tânărul bucătar-chef.

Primul
preparat pe care l-a gătit, în jurul vârstei de 7 ani, a fost un salam de
biscuiți, despre care își amintește că nu a fost prea reușit, însă acest lucru
l-a ambiționat să învețe mai multe, așa a început să îi ajute în fiecare zi pe
bucătarii restaurantului familiei. Spune că acasă nu prea gătește, dar atunci
când merge cu prietenii la iarbă verde nu se poate abține să nu le corecteze „micile
greșeli” și ajunge aproape de fiecare dată să pregătească el mâncarea. 

„Oamenii cred că gustul este cel mai important într-o mâncare, ceea ce nu este adevărat. Sunt 5 etape, iar gustul este ultimul. Dacă mergem într-un restaurant contează foarte mult cum iese mâncarea la servire, cum este adusă de ospătar, dacă mâncarea este prezentată frumos. În al doilea rând este mirosul, dacă miroase bine o mâncăm cu poftă, iar apoi este temperatura mâncării, pentru că dacă este prea fierbinte nu o putem mânca, iar dacă este rece iar nu este bine. Textura este al patrulea element, iar ultimul este gustul. Când fac o rețetă nouă mă gândesc întâi ce aspect să îi dau ca să le placă oamenilor”.

Cel mai mult a gătit pentru 650 de persoane…

Pregătirea
unei nunți sau a unui botez poate reprezenta o mare provocare și pentru un
bucătar cu zeci de ani de experiență, însă asta nu l-a împiedicat să
pregătească meniul pentru 650 de persoane – cel mai mare eveniment pentru care
a gătit de când a îmbrățișat această meserie.

„La nuntă e foarte greu. Toată lumea vrea sarmale, friptură. Clienții îmi spun că le plac mâncărurile mele, dar că printre invitați sunt și rude de la țară, și se tem că dacă nu vor fi sarmale în meniu nu le va plăcea mâncarea. Eu le spun: ok, dacă vreți facem sarmale, dar gustați și din cele 4-5 preparate speciale gătite de mine și dacă nici măcar unul nu intră în meniul de nuntă, atunci facem totul tradițional, nu este nicio problemă. Când ajungem la degustare își schimbă părerea. Bineînțeles că nu vreau să fac preparate prea noi, pe care să nu le mănânce nimeni, pentru că vorbim despre 150-200 de persoane. Sunt mulțumit când văd că farfuriile se întorc goale la bucătărie, degeaba fac preparate noi care nu plac, și arunc mâncarea. Cel mai mult am gătit pentru 650 de persoane, într-un cort în județul Harghita. A fost foarte greu, eu am fost singurul bucătar care a avut curajul. Am fost un grup foarte mare, am lucrat cu 35 de persoane, au fost niște bucătari care m-au ajutat. Aici vorbim despre Kovács Gabi și grupul lui, pentru că singur nu pot să fac nicio nuntă”, ne-a precizat bucătarul-chef.

Cursuri pentru elevii Școlii Populare de Arte și
Meserii

În luna ianuarie a acestui an a început să predea cursuri de bucătărie pentru un grup de elevi de la Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, și pentru că cererea a fost mare și tot mai multe persoane voiau să învețe „meserie” de la el, la începutul lunii martie a început un al doilea curs: „Cursul merge foarte bine, m-am apucat să îl fac pentru ca oamenii să învețe cum trebuie să gătească, să facă mâncăruri mai gustoase acasă. Totul a început după ce m-au căutat oamenii, voiau să învețe ceva nou și interesant de la mine. Am spus și la început, nu fac mâncare italienească, franțuzească, am un stil amestecat cu cel din Transilvania, de asta vor oamenii să învețe de la mine, este un alt stil. Sunt și bucătari și oameni începători, dar eu zic că este o idee bună acest curs și vom vedea unde vom ajunge cu el”.

Votat al treilea cel mai bun bucătar din județ, la Gala
Visit Covasna

De curând,
Kovacs Gabi a fost nominalizat la prima ediție a Galei Visit Covasna, dedicată
celor mai buni „actori” din domeniul turismului. Alături de el, Restaurantele
Castel și Gado pe care le administrează au concurat pentru titlul de „cel mai
bun restaurant clasic”, respectiv „cel mai bun restaurant fast-food”, atât el
cât și cele două localuri ocupând locurile 3 în urma votului publicului și al
juriului.

Am fost
curioși să știm unde se vede peste 10 ani, și astfel am aflat că cel mai mare
vis al lui este să deschidă la marginea unei păduri un restaurant cu preparate
100% bio, din ingrediente naturale, crescute în grădină.

„Nu vreau să
cumpăr materii prime de la magazine sau supermarketuri, eu sunt mai
tradiționalist. Visul meu este fac la pădure un restaurant, unde în fiecare
săptămână, de două-trei ori, să facem o seară bună. Vreau să am materii prime
din pădure, cocoși și porci crescuți la țară, așa cum trebuie, și legume și
fructe de sezon ce pot fi găsite în pădure. Cea mai bună bucătărie se face cu
ce este natural, crescut în pădure, în grădină”, ne-a mai precizat bucătarul-
chef.

(Ioana Ardeleanu)

Share

The post Kovács Gábor Áron, bucătar-chef: „Nu vreau să câștig concursuri, eu câștig atunci când restaurantul meu este plin în fiecare zi” appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.

Sursa: weradio.ro – vezi articolul

Alte articole