Jurnal de coronavirus. Românii înghit cu greu chestia asta cu statul în casă!

A doua zi sub ordonanță militară de izolare totală la domiciliu. Vântul bate cu putere, rece și temător pentru oamenii care cred că virusul ucigaș, dacă a ajuns să bântuie și pe strazile Târgoviştei, este risipit cu succes. Viața în oraș nu a amorțit total. Sunt deschise magazinele alimentare, supermarket-urile, farmaciile, ba chiar și unele covrigării cu nume proprii.

Oamenii par mai chirciți. E un amestec de responsabilitate și panică. Cam toată lumea folosește mănuși de plastic și măști de protecție. Am văzut destui cu mănuși din piele sau sintetice. A luat românul ce a găsit prin casă. Bătrânelele, neînvățate cu masca, trag pe față fulare sau batice. Am parcurs câteva străzi urmărind în ansamblu comportamentul uman. Bineînțeles, cu adeverința și declarația la purtător!

Cetățenii nu prea vor să o înghită pe asta cu statul în casă. Suntem latini, suntem români. Izolarea ne deprimă. Nu am văzut pe nimeni plimbandu-şi în pungă, ca în alte părți, peştele de companie, doar pentru a avea o motivație de a ieși din casă. Nici de cățeluși închiriați încă nu am auzit!

Zile bune pentru comercianții de alimente și farmaciști. După ce ieșim din nenorocirea asta cu bine, când și câți o vrea Dumnezeu, ei o vor duce extrem de bine, fiindcă îşi umplu conturile cu bani.

O lipsă gravă, remarcată de un bătrânel care își plimba bastonul pe trotuarul din dreptul pietei 1 Mai. „Ce ne facem? Sunt închise frizeriile. Unde mă tund? Nevasta-mea nu a vrut să învețe meseria asta. Şi i-am spus că, odată și odată, o să fie nevoie”. Are dreptate moşul cu părul alb, zbârlit și totuși mult pentru vârsta lui.

Nu lipsesc din stradă nici elementele specifice nesupunerii civice, în special tinerii. Fac pe curajoșii, pe interesanți, pe cei care nu se tem. Nici de virus și nici de autorități.

Am vrut să mă întâlnesc și cu oamenii legii. Într-adevăr, au o misiune grea. Sunt mai rari. Este clar, situația îi depășește, mai ales atunci când responsabilitatea este considerată de unii normă facultativă. Și totuși, lumea se poate disciplina. Am văzut și am simțit asta, astăzi, într-o scurtă incursiune prin Târgovişte.

Probabil înmulțirea cazurilor de coronavirus şi criza locală de la Corbii Mari i-au mai speriat pe oameni. Dar, sincer, tot bătrânii sunt primi la iresponsabilitate, și o spun cu părere de rău. Îi vezi peste tot. Ce-i drept, mai puțini. Am văzut și un echipaj de poliție. Verifica documentele unui tânăr. La portieră…

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul

Alte articole