Județul Mureș, înțesat de urși. Reguli pentru a evita confruntările cu un urs

În ultima perioadă, județul Mureș a fost martorul unor incidente cauzate de urșii care ies din habitatul lor natural și se apropie periculos de oameni. Aceste atacuri nu numai că au stârnit panică în rândul populației locale, dar au și accentuat nevoia de a cunoaște câteva reguli esențiale pentru a evita conflictele cu aceste animale sălbatice.

Reguli pentru a evita confruntările cu urșii

  • Verifică zona: Asigură-te că zona în care te deplasezi nu este cunoscută pentru prezența urșilor sau pentru atacuri recente. Informează-te în prealabil despre riscurile locale;
  • Mergi în grup: Niciodată să nu pleci singur în pădure. Mergi într-un grup de cel puțin patru persoane și rămâneți împreună pe tot parcursul excursiei. Grupurile mai mari sunt mai puțin susceptibile de a fi atacate;
  • Fă zgomot: Urșii preferă să evite zgomotele și sunetele necunoscute. Vorbește tare cu ceilalți din grup sau cântă în timp ce te deplasezi. Poți folosi și un clopoțel anti-urs, care să sune în timp ce mergi. Evită să fluieri sau să țipi, deoarece aceste sunete pot atrage curiozitatea unui urs;
  • Evită condițiile meteo nefavorabile: Nu intra în pădure în condiții de ceață densă sau ploaie. Aceste condiții îi fac pe urși să iasă în căutare de hrană și să fie mai puțin previzibili;
  • Alege trasee bine definite: Evită să te aventuri pe poteci înalte sau prin vegetație densă. Mergi doar pe trasee bine marcate și cu o bună vizibilitate;
  • Păstrează-ți cumpătul: În cazul unei întâlniri cu un urs, încercă să rămâi calm și să nu te panichezi. Nu fugi, deoarece vei părea o victimă ușoară și vei atrage atenția urșilor.

Echipament de protecție:

  • Fluier: Poartă întotdeauna un fluier puternic la gât pentru a atrage atenția altor persoane sau pentru a speria un urs.
  • Spray cu piper: Este un instrument eficient de autoapărare. Asigură-te că ai un spray cu piper de calitate și că știi cum să-l utilizezi corect în caz de atac.
  • Bețe de trekking: Pot fi folosite pentru a face zgomot și a te face mai vizibil în fața unui urs. Lovirea bastonului în sol sau în copaci poate intimida animalul.
  • Lanterna puternică: O lanternă cu lumină puternică poate fi folosită pentru a speria un urs și pentru a-i distruge vederea temporar, mai ales în timpul nopții.

Problema urșilor în județul Mureș

În județul Mureș, incidentele cu urșii s-au înmulțit alarmant. Autoritățile locale încearcă să gestioneze această situație periculoasă pentru a proteja viața locuitorilor și a animalelor domestice. În anul 2024, au fost lichidați patru urși care reprezentau un pericol iminent. Acești urși au atacat atât localnici, cât și animale domestice, provocând panică și teamă în rândul comunității.

Salvarea puilor de urs din Hodac

Un alt incident recent s-a petrecut la finalul lunii trecute în localitatea Hodac, unde trei pui de urs au fost abandonați de mama lor în mijlocul localității. Autoritățile au intervenit prompt și i-au salvat, însă astfel de evenimente sunt tot mai frecvente, ceea ce sporește anxietatea populației locale.

Citește și: Ursuleți abandonați de ursoaică la Hodac. Salvare plină de speranță

Respectarea regulilor de siguranță și a măsurilor de precauție poate face diferența între o întâlnire sigură și una periculoasă cu un urs în sălbăticie. Este esențial ca localnicii și turiștii să fie bine informați și pregătiți înainte de a se aventura în pădure. În același timp, autoritățile trebuie să continue să găsească soluții eficiente pentru a minimaliza riscurile și a proteja comunitatea.

Lorena PINTILIE

Sursa foto: freepik.com

Post-ul Județul Mureș, înțesat de urși. Reguli pentru a evita confruntările cu un urs apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul

Alte articole