Îți ia mașina și te lasă fără ea: Tot mai mulți români au pățit asta! Ce poți face

Codul Rutier italian a fost modificat în 2018 în ceea ce privește circulația pe drumurile publice a vehiculelor înmatriculate în străinătate. Această lege a fost aplicată imediat, ceea ce a nu mai permis adaptări și auto-reglementări din partea celor vizați. Așadar, trebuie știut faptul că se întâmplă din 2018 când a fost promulgată legea ce interzice celor cu mașini cu numere străine să mai circule pe teritoriul Italiei.

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Legislația din Italia vizează fenomenul de înmatriculare a mașinilor în străinătate, care s-a răspândit în ultimii ani. Există totuși soluții dacă ați fost amendat sau ați rămas fără mașină.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

În primul rând, achitarea amenzii înseamnă automat asumarea vinovăției. Astfel măsura nu va mai putea fi contestată în instanță.

Ce faceți ca să nu rămâneți fără mașină

Conform avocatului de drept civil și penal, Emilia Kruk, veți avea nevoie de un avocat, acțiunea juridică urmând să fie inițiată acolo unde ați fost oprit în trafic și unde ați rămas cu sechestrul auto și amenda primită.

Legea a fost gândită pentru a opri un fenomen care s-a răspândit în străinătate din diverse motive: pentru a scăpa de amenzile de circulație, pentru a evita plata impozitului anual pentru mașină, pentru a reduce costurile cu asigurarea RCA, pentru a ascunde de administrația financiară propriile venituri impozabile care permit deținerea de mașini de mare putere și întreținerea acestora.

Cu toate acestea, românii consideră această lege discriminatorie și nedreaptă, iar avocatul Emilia Kruk consideră că sunt șanse ca legea să fie reformulată, având în vedere numărul mare de contestări.

“Dacă sunteți rezidenți, dacă aveți mai mult de 60 de zile de când locuiți în Italia, nu aveți voie să circulați cu o mașină înmatriculată în altă țară. Amenzile sunt usturător de mari, iar sechestrul administrativ este de asemenea parte din sancțiune,” se arată pe site-ul avocatului.

Achitați doar o parte din amendă

Este recomandat să achitați o parte din amendă, pentru a putea iniția ulterior o contestație și trebuie să consultați un avocat competent, pentru ca totul trebuie formulat în limba italiană.

Amenda în acest caz poate fi destul de mare, între 700 și 2800 de euro și poate duce și la sechestrarea vehiculului, însă nu vă hazardați să o plătiți pentru că ceea ce ați pățit nu este un caz singular.

Un alt aspect important de menționat este că, această prevedere se aplică pentru toți conducătorii vehiculelor care se află la volan în momentul controlului, adică nu trebuie să fie neapărat vorba de proprietarul vehiculului sau titularul altor drepturi juridice asupra vehiculului, sancțiunile aplicându-se și șoferilor ocazionali.

Sursa: capital.ro

Sursa: JurnalMM.ro – vezi articolul

Alte articole