Ion Cristoiu îl acuză pe Iohannis că vrea să fraudeze alegerile prezidențiale: „Am dreptul să fiu suspicios”

Analistul politic Ion Cristoiu a venit cu o nouă teorie menită să explice de ce președintele Klaus Iohannis insistă ca alegerile prezidențiale să aibă loc în aceeași zi cu un referendum care să pună în aplicare votul românilor de la plebiscitul din 26 mai. Astfel, Cristoiu susține că Iohannis va dori să fraudeze alegerile prezidențiale la fel cum a făcut și la europarlamentare, prin intermediul STS.

Ion Cristoiu susține că Klaus Iohannis a fraudat alegerile din 26 mai

Cristoiu susține că cei de la STS, care au grijă de transparența votului, sunt ușor de manipulat prin faptul că instituția lor este militarizată: „STS este o organizaţie militară, las la o parte faptul că nu văd de ce e militară, adică militarizată. Militarizată înseamnă cu ordine, acolo se ascultă, ordinele nu se discută pentru că este militarizată şi înseamnă lipsă de transparenţă, da? Secretul militar. Dacă acest soft ar trece în administrare la orice instituţie civilă, inclusiv la AEP devine transparentă”.

El a explicat și de ce îi bănuiește de fraudă electorală: „Să vă spun, de exemplu, ca o informaţie pe care ei o ascund faptul că înainte de a introduce rezultatele, buletinele, ei au şters totul. Tot ce a fost peste zi a fost şters. Pe motivul că e prea încărcată memoria, calculatorul. (…) tot ce softul a administrat peste zi, prezenţă, în unele locuri chiar şi rezultate parţiale, s-a şters. (…) ei n-au mai scos niciun backup şi au şters totul (…) ca să poată să fraudeze”.

Ion Cristoiu îl acuză pe Klaus Iohannis că vrea să fraudeze alegerile prezidențiale
Ion Cristoiu îl acuză pe Klaus Iohannis că vrea să fraudeze alegerile prezidențiale *foto: hepta.ro

Cristoiu explică de ce Iohannis a vrut să fraudeze alegerile din 26 mai

Ion Cristoiu susține că Iohannis a fraudat alegerile europarlamentare pentru ca PSD să obțină un scor mic și Liviu Dragnea să fie condamnat definitiv: „Au dorit să fraudeze pentru că voiau să-l radă pe Dragnea, de aici a fost singura chestiune. A fost o operaţiune uriaşă pusă la cale de STS şi de servicii, cum vreţi, interne, externe, şi anume ca Dragnea… ca PSD-ul să obţină un scor foarte prost, pentru că dacă obţinea un scor cât de cât normal, domnul Dragnea, poate că şi decizia judecătorilor era în sensul ăsta”.

Analistul politic a continuat apoi: „De ce are interes Klaus Iohannis să pună referendumul odată cu prezidenţialele, cu primul tur sau al doilea tur? Pentru că în momentul în care apar două, am înţeles, două teme, e foarte uşor de manipulat acest soft. Aşa spun unii, să ne răspundă la această acuzaţie (…) am înţeles că e o posibilitate, nu ştiu, nu pot să-mi dau seama din punct de vedere al softului. Nu se mai încheie… Hai să vă spun următorul lucru, domnul Iohannis insistă ca referendumul să fie ori la primul ori la al doilea tur. Dar eu spun acest lucru, insistenţa lui ţine de soft, ţine de fraudă (…) pentru că a dat posibilitatea unei fraude. Eu am dreptul să fiu suspicios câtă vreme STS-ul este izolat în secretul militar”, a mai spus Cristoiu, potrivit Mediafax.

PSD și ALDE, marii pierdanți ai alegerilor europarlamentare din 26 mai, au deschis o comisie de anchetă în Parlamentul României, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut ca alegerile să treacă de la STS la Autoritatea Electorală Permanentă. Cu toate acestea, președintele AEP Constantin Buică a declarant că tabletele folosite în secțiile de vot au fost testate de Autoritatea Electorală și nu au fost constatate „vulnerabilități”.

Articol preluat de pe Fanatik.ro.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole