Investiții importante, din fonduri locale și europene, la Spitalul de Recuperare

Municipalitatea ieșeană continuă investițiile la Spitalul Clinic de Recuperare. Astfel, în anul 2018, Primăria a finanțat reparații capitale ale Secțiilor de Recuperare Neurologică și Reumatologie I din cadrul unității medicale. Concret, prin refuncționalizarea spațiilor existente la etajele III și IV ale corpului D au fost amenajate saloane, cu un număr de 38 de paturi, echipate cu grupuri sanitare proprii, care asigură condițiile necesare și obligatorii pentru persoane imobilizate în scaun cu rotile.

De asemenea, au fost amenajate și dotate cabinete de explorări funcționale și fizioterapie, cabinet de algeziologie și cabinete de consultații cu finisaje și instalații moderne care corespund cerințelor și normelor impuse de Ministerul Sănătății și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Sunt asigurate și condițiile de protecție a pacientului la intruziunile externe prin sistemul de supraveghere video, Wi Fi și televiziune cu circuit închis.

„Cele două secții inaugurate vor primi pacienți chiar din această săptămână. Investiția era absolut necesară pentru că arăta foarte clar că sistemul de sănătate are nevoie de îmbunătățiri în ceea ce privește infrastructura și dotările. În ultimii trei ani s-au investit peste 10 milioane de euro în Spitalul de Recuperare, atât în ceea ce privește secția de cazare pentru pacienți, cât și în ceea ce privește dotările cu echipamente medicale”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Noi investiții

La același spital sunt în curs de execuție lucrări de modernizare a spațiilor medicale aferente etajului V (Medicină Fizică și Balneologie) din corpul D, în urma cărora vor fi date în exploatare alte 15 paturi, împreună cu spațiile de consultație aferente. Valoarea totală a lucrărilor pentru cele trei etaje este de 2.098.260 de lei, sumele fiind alocate de la bugetul local. Pe lângă lucrările de amenajare, din veniturile proprii ale spitalului au fost achiziționate paturi și mobilier medical în valoare de aproximativ 200.000 lei.

„La sfârșitul anului trecut am finalizat o altă investiție de 700.000 de lei destinată arhivei spitalului, în care sunt gestionate documentele medicale. Prin mutarea arhivei în alt corp al spitalului am amenajat spitalizarea de zi la etajul I. Arhiva era o condiție obligatorie pentru reacreditarea spitalului, proces care va avea loc în 2020. De asemenea, am reușit să extindem baza de tratament, reamenajând două săli de kinetoterapie. Cea mai importantă investiție finalizată anul precedent a fost creșterea puterii energetice prin modernizarea postului de transformare, care a avut o valoare de 1,55 milioane lei și a fost suportată în totalitate de la bugetul local. Această investiție a creat premisele potrivite pentru obiectivele de investiții următoare, cum ar fi eficientizarea energetică, reabilitarea instalației electrice pentru întreg spitalul sau pentru noile echipamente radiologice pe care sperăm să le achiziționăm în acest an”, a afirmat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului Clinic de Recuperare.

Totodată, în luna decembrie a anului trecut, Spitalul Clinic de Recuperare a achiziționat și recepționat echipamente și dotări în valoare de aproape 2,5 milioane de lei cu fonduri de la bugetul local al Municipiului Iași. Pentru Blocul Operator ORL au fost cumpărate un laser chirurgical (în valoare de 551 de mii de lei), două aparate microscop operator (1,355 milioane de lei), două sisteme videoendoscopice ORL (286,09 mii de lei) și patru monitoare ATI (90,67 mii de lei), iar pentru Blocul Operator Ortopedie un motor ortopedic (192,78 mii de lei).

Fonduri europene pentru eficientizarea energetică a spitalului

Printr-un proiect cu finanțare europeană, Primăria Municipiului Iași va moderniza Spitalului Clinic de Recuperare prin creșterea eficienței energetice a clădirii în care funcționează de la clasa energetică D la clasa energetică B. Proiectul urmează a fi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3: „Sprijinirea  tranzitului către o economie cu emisii scăzute de carbon” – Prioritatea de investiții 3.1: „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice”. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 18,97 milioane de lei, iar durata implementării este de 51 de luni.

„Începând cu luna martie vom demara proiectul cu finanțare din fonduri europene, pentru care s-au finalizat procedurile de achiziție. Valoarea proiectului implementat este de aproximativ 19 milioane de lei, din care 14 milioane de lei reprezintă cheltuielile pentru derularea lucrărilor. Acestea se vor desfășura pe o perioadă de 18 luni. Împreună cu cei din conducerea spitalului, dar și cu personalul medical, vom reuși să transformăm sistemul de sănătate de la nivel local într-unul din ce în ce mai performant. După implementarea proiectului de eficiență energetică vom avea o economie a cheltuielilor cu energia electrică și termică de 100 de mii de lei pe lună, bani care vor fi redirecționați tot pentru modernizarea spitalului. Speranța noastră se îndreaptă și către identificarea altor surse de finanțare, în sensul sprijinirii înființării unei secții de robotică printr-un proiect transfrontalier”, a mai anunțat edilul Iașului.

The post Investiții importante, din fonduri locale și europene, la Spitalul de Recuperare appeared first on Curierul de Iasi.

Sursa: curentul-iasi.ro – vezi articolul

Alte articole