Incendii de vegetație în Olt, la Caracal și Fărcașele, pe 16 hectare de teren. 23 de astfel de incendii au avut loc luna aceasta/ VIDEO

Alte două incendii de vedetație uscată au avut loc, ieri, în județul Olt, la Caracal și Fărcașele. De la începutul lunii februarie, pompierii din cadrul ISU Olt au intervenit pentru stingerea a 23 de incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, fiind afectată o suprafață de aproximativ 150 de hectare. Din fericire, în urma evenimentelor nu s-au înregistrat victime.

Focul, propagat de vânt, s-a întins pe nu mai puțin de 16 hectare de teren, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, căpitanul Alin Băsășteanu.

De la începutul lunii februarie, pompierii din cadrul ISU Olt au intervenit pentru stingerea a 23 de incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, fiind afectată o suprafață de aproximativ 150 de hectare. Din fericire, în urma evenimentelor nu s-au înregistrat victime, a mai precizat reprezentantul ISU Olt.

„Misiuni specifice mai degrabă sezonului cald, incendiile de vegetație uscată continuă să se producă la nivelul județului Olt cu o frecvență ridicată.

Intervențiile de uzură, în care de cele mai multe ori se folosesc mijloace de primă intervenție și accesul cu autospecialele nu este posibil, se pot solda cu victime sau cu pagube materiale importante.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA”, se arată într-un comunicat al ISU Olt.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

De reţinut că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Sursa: olt-alert.ro – vezi articolul

Alte articole