În timp ce Bulgaria este pregătită pentru a da drumul liniei de trecere cu feribotul, pe la Giurgiu, autoritățile române mai au nevoie de timp!

Bulgaria este gata să pună în funcţiune linia de feribot dintre Ruse şi Giurgiu, în timp ce României îi mai trebuie timp, relatează presa bulgară, citată de Rador.

Concluzia a fost anunțată după întâlnirea dintre ministrul bulgar al Transporturilor – Gheorghi Gvozdeikov, ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale – Violeta Koritanova, şi ambasadorul României la Sofia – Brânduşa Predescu.

Linia este esențială, în contextul reparațiilor la podul peste Dunăre, ce vor începe în câteva zile,  dintre Giurgiu și Ruse.

Punerea în funcţiune a liniei de feribot este deosebit de importantă pentru înlesnirea traficului între cele două state.

 „Operatorul care va realiza transportul cu feribotul, la fel şi toate instituţiile care au legătură cu acest proiect pe partea bulgară, sunt gata să se apuce de treabă”, a spus ministrul Gheorghi Gvozdeikov, citat de centrul de presă al ministerului pe care-l conduce.

Până în prezent, autorităţile bulgare nu au anunţat cine va fi operatorul liniei de feribot, nici nu a apărut vreo informaţie publică cum că acesta ar fi ales prin licitaţie publică.

”Deși Guvernul României a făcut un pas foarte important privind deschiderea liniei de feribot între Ruse şi Giurgiu,  va fi nevoie de o perioadă tehnică pentru demararea procedurii”, a spus ambasadorul României la Sofia, Brânduşa Predescu, potrivit Rador Radio România.

Anterior, prefectul de Ruse, Dragomir Draganov, a comentat pentru BTA că linia de feribot ar putea să nu fie operațională până la începerea lucrărilor de reparație pe partea bulgară a podului Dunării, care se preconizează să aibă loc în două săptămâni. În ședința sa din 28 iunie, Guvernul României a aprobat un proiect de act normativ care prevede reluarea transportului cu feribotul pe cele două maluri de la podul Dunării.

Ministrul bulgar al Transporturilor a subliniat în prezenţa ambasadorului României că este nevoie de o bună organizare de ambele părți ale graniței. Gheorghi Gvozdeikov a reamintit că în ultima lună au fost efectuate două reparații de urgență, care arată că nu mai pot fi amânate lucrările de reparație de la pod. „Scopul nostru nu este să îngreunăm trecerea oamenilor în timpul sezonului estival, ci să avem grijă de siguranța lor”, a spus Gvozdeikov.

Legătura cu feribotul Ruse – Giurgiu a funcționat până în 2005. Infrastructura de ambele părți ale graniței este deja construită. Pentru punerea sa din nou în exploatare este necesară însă construirea conexiunilor şi numirea personalului.

„Capacitatea legăturii cu feribotul, care va fi doar pentru vehicule grele de marfă, este de aproximativ 240 de camioane. Traversarea între cele două maluri ale Dunării va dura aproximativ 2 ore”, a declarat șeful interimar al Portului Ruse, Ivailo Bashalov, în urmă cu circa o lună.

Potrivit acestuia, aproximativ 15% din traficul greu trece pe acest pod de peste Dunăre. În prezent, ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Koritarova spune că studiile au arătat că feribotul va putea prelua aproximativ 20% din camioane. Potrivit acesteia, aproximativ 200.000 de vehicule grele au trecut pe acest pod doar în luna mai a acestui an.

Ațșa cum anunța și cotidianul nostru lucrările de reparaţie la podul dintre Ruse și Giurgiu sunt programate să înceapă la jumătatea lunii iulie.

În prezent, peste 3.000 de vehicule grele trec pe acesta, în ambele sensuri, în fiecare zi. Potrivit contractului semnat, reconstrucția părții de drum a tronsonului bulgar al podului va dura aproximativ 2 ani și va fi realizată de un consorțiu condus de firma Glavbolgarstroy.

Firma executantă va lucra fără întrerupere, cu program de lucru prelungit, 7 zile pe săptămână, cu termene scurte şi cu posibilitatea de scurtare a termenului final pentru lucrările de reparație”, a spus ministrul Violeta Koritarova.

Lucrările de reparaţie la tronsonul bulgar al podului de peste Dunăre vor începe de la pasajul superior al podului, care se află chiar la începutul construcției.

Banda de intrare în Bulgaria, cu o lungime de aproximativ 400 de metri, va fi închisă timp de cinci luni, în timp ce activitățile se desfășoară acolo. Traficul pe acest tronson se va face cu două sensuri pe banda care duce din Bulgaria către România. Între timp, Poliția de Frontieră a raportat trafic intens peste Podul Dunării în weekend.

De aceea, speranțele prefectului de Ruse au fost ca primele curse ale liniei de feribot către orașul românesc vecin Giurgiu să coincidă cu începerea lucărilor de reparaţie planificate. Noul punct de control internațional de frontieră este de așteptat să fie deschis non-stop.

 

Sursa:CursDeGuvernare

Articolul În timp ce Bulgaria este pregătită pentru a da drumul liniei de trecere cu feribotul, pe la Giurgiu, autoritățile române mai au nevoie de timp! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Sursa: JurnalGiurgiuvean.ro – vezi articolul

Alte articole