Guvernul vrea să-și plătească laurii din bugetele primăriilor

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, a ieşit astăzi, 12 ianuarie 2021, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a criticat, cu dovezi şi motivaţii clare, pertinente, acuala guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR, care nu şi-au găsit nici acum azimutul şi orbecăie prin ceea înseamnă culoarele puterii. Şi asta se întâmplă într-o perioadă dificilă prin care trece ţara din punct de vedere socio-economic.

A spus edilul Târgoviştei că, reprezentanţii Guvernului, în loc să se ocupe de pregătirea bugetului de stat pe anul 2021, despre care nu se ştie nimic, parcă este ţinut la secret, trimit către administrațiile locale, prin intermediul prefecturilor, adrese cu un puternic iz comunist, în care cer primarilor să transmită mai sus care le sunt principalele acţiuni şi obiective, dar, culmea, care să fie raportate la programul de guvernare al coaliţiei aflată la putere.

Este un nonsens, o încălcare a regulilor şi principiilor după care ar trebui să funcţioneze autonomia locală, o sfidare a comunităţilor. A mărturisit primarul Cristian Daniel Stan că programul de guvernare elaborat de puternicii zilei şi trecut prin Parlament nu este unul realist. Se găseasc acolo o sumedenie de obiective fantasmagorice care nu au cum să fie materializate până în anul 2024. Un film imaginar!

„7.000 de kilometri de drumuri judeţene, 20.000 de kilometri de drumuri locale, 2.500 de creşe, grădiniţe şi şcoli, 40 de campusuri şcolare, 30 de cămine studenţeşti, 8 centre universitare, 40 de tabere şcolare, 40 de centre de excelenţă, 1.450 de centre medicale în mediul rural, 25 de spitale judeţene de reabilitat, 110 spitale municipale şi orăşeneşti de reabilitat, 10 spitale care vor fi construite de la zero, 5 săli polivalente cu până la 16.000 de locuri, 8 bazine olimpice, 12 complexuri sportive, 255 de săli de sport, 45 de bazine de înot, 400 de baze sportive, 10 centre sportive de performnanţă. Acestea sunt numai câteva din reperele programului de guvernare. Este doar o mică parte din ceea ce şi-au propus actualii guvernanţi să realizeze în nici 3 ani. Şi asta în contextul în care pentru niciunul din aceste obiective nu avem studii de fezabilitate, fără să mai vorbim de procedurile de execuţie.

Propaganda dinainte de 1989 ar fi invidioasă pe un asemenea mod de prezentare a minciunii. Este o bătaie de joc la adresa comunităţilor locale. Este incredibilă această manipulare ridicată la rang de lege. Nu se poate ca tu, Guvern, să nu aloci către municipiile reşedinţă de judeţ din ţară bani şi să spui că realizezi aceste investiţii”, a arătat edilul Cristian Daniel Stan.

Lucrurile nu se opresc aici, dimpotrivă par şi mai complicate. Continuă și pasarea responsabilității financiare către comunităţile locale, dar beneficiile să rămână pentru administraţia centrală. A mărturisit primarul Târgoviştei că se vrea modificarea cadrului legal după care funcţionează poliţiile locale, entităţi înfiinţate de primării şi care, până la declanşarea pandemiei, a stărilor de urgenţă și de alertă, s-au aflat în subordinea administraţiilor publice locale. Sub motivaţia că se doreşte profesionalizarea acestui corp de poliţişti, se urmăreşte trecerea lor în subordinea operativă a Ministerului de Interne, dar, culmea, finanţarea să fie asigurată de administraţiile locale.

„Adică vom plăti o structură nu noi, Primăria, ci cetăţenii acestui oraş, cetăţenii din toate localităţiile unde există poliţii locale. Vom finanţa o structură care nu va fi la dispoziţia comunităţilor locale, ci la dispoziţia Ministerului de Interne”, a mai precizat Cristian Daniel Stan.

Consideră primarul Târgoviştei că, atâta timp cât comunitatea locală, prin primării, asigură dotarea și funcţionarea poliţiilor locale, este normal ca aceste structuri să fie subordonate administraţiilor locale şi să se ocupe de problemele care se ivesc în comunitate.

O altă găselniţă a actualului Guvern se referă la organizarea, dotarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare anticoronavirus care funcţionează în afara unităţilor medico-sanitare. Ministerul Sănătăţii a elaborat o ordonanţă de urgenţă în care se stipulează ca aceste centre externe de vaccinare să fie finanţate de la bugetul local. Vorbim aici de dotare şi toate cheltuilelie de susţinere a vaccinării, inclusiv plata personalului medical şi al celui auxiliar care vor deservi aceste centre.

„Iată că, din nou, comunităţile locale sunt puse să suporte o sarcină financiară care nu este a lor. Păi, dacă tu, Minister al Sănătăţii, în pandemie, nu susţii nici cheltuielile de vaccinare, care se presupune a fi cea mai importantă etapă de imunizare a românilor, care să contribuie în mod esenţial la trecerea peste această pandemie, atunci ce suporți”, a mai spus Cristian Daniel Stan, puternic bulversat de decizia actualilor guvernanţi care parcă sunt decişi să îngenucheze comunităţile locale.

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul

Alte articole