Guvernul a adoptat ordonanța privind intervențiile împotriva urșilor. Primarii sau viceprimarii vor putea lua decizii pentru a își apăra comunitățile de pericol

Guvernul a aprobat miercuri ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor, a anunțat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Conform actului normativ, în cadrul unităților administrativ-teritoriale se vor constitui echipe de intervenție imediată care vor fi conduse de primar sau de viceprimar.

Potrivit ministrului Mediului, primarul sau viceprimarul sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

”Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul. Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a transmis ministrul printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a anunțat că în viitor va fi implementată și o strategie pe termen lung pentru controlul populației de urși.

”Dincolo de acest act normativ, am transmis și nevoia unei strategii prin care să controlăm populația de urși. Această ordonanță este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control a populației de urși pe termen lung și înțeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile“, a declarat premierul Florin Cîțu.

Articolul Guvernul a adoptat ordonanța privind intervențiile împotriva urșilor. Primarii sau viceprimarii vor putea lua decizii pentru a își apăra comunitățile de pericol a apărut prima dată pe ZIAR DE BISTRIȚA.

Sursa: Ziardebistrita.ro – vezi articolul

Alte articole