FOTO: Workshop de restaurare lemn policrom și icoane pe sticlă, la Târgu Mureș

Municipiul Târgu Mureș a găzduit săptămâna aceasta Workshop-ul de restaurare lemn policrom și icoane pe sticlă care a adunat 17 specialiști, timp de 5 zile, în jurul a 16 obiecte de cult și piese de mobilier din colecția Muzeului Județean Mureș, pentru a fi studiate și restaurate.

„De multe ori, obiectele finalizate, valorificate prin expunere sau publicare, ascund în spate multe ore de muncă asiduă, testare, cercetare, documentare, colaborare interactivă între specialiști, lucrul cu mediul ambiental care nu este întotdeauna prietenos cu exponatele.

Dar tot acest proces de transformare, de aducere la o formă cât mai apropiată de aspectul inițial, aduce în final și satisfacții binemeritate. Aceste rezultate sunt mândria legitimă a restauratorului, dar și bucuria și încântarea muzeografului, a custodelui, a colecționarului de artă, cât și a publicului consumator. Este important ca oamenii să cunoască valoarea acestei munci, care este o valoare adăugată obiectelor restaurate.

De asemenea, este important ca publicul să fie conștient de unicitatea, dar și perisabilitatea pieselor, să înțeleagă că pe lângă acest efort de a le readuce într-o stare cât mai bună, felul în care ne raportăm la ele ulterior, grija cu care le manevrăm, condițiile în care le păstrăm, sunt esențiale pentru transmiterea în viitor, pe perioade cât mai lungi, a acestora și a mesajului pe care îl poartă”, se precizează pe pagina Muzeului Județean Mureș.

(D.C.)

Foto: Facebook/Muzeul Județean Mureș

Post-ul FOTO: Workshop de restaurare lemn policrom și icoane pe sticlă, la Târgu Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul

Alte articole