FOTO: Oamenii nevăzuți ai apelor. Sau Apelor?

În această seară, pe când încercam să închid încă o ediție de ziar, am citit comentariul lui Cornel Brișcaru, care e președintele celui mai mare sindicat din Apele Române – Sindicatul Mureșul din Apele Române, acronim SMAR, la un material oarecum sec, informativ despre intervențiile în județul Mureș la inundații și alte situații de urgență create de furtunile care s-au abătut în câteva zeci de localități de-ale noastre.

Nu era unul măgulitor.

Întâmplător, eu postasem datele respective, așa cum ni le comunicase ISU Horea Mureș.

După o discuție destul de lungă, pot să afirm din nou că sunt oameni pe care îi vedem că salvează, ajută, pe de o parte, și sunt marea de necunoscuți care acționează pentru a apăra viețile oamenilor și bunurile lor de supărarea apelor, pe de altă parte.

Știam de ei, dar în viteza de a scrie, uiți. Doar știu cum a fost protejat anii trecuți Galațiul.

Necunoscuții fără chip, darmite cu nume, sunt, în limbajul de lemn instituțional, lucrătorii Apelor Române.

Invizibilii aceștia sunt în zonele cele mai încercate din Alba mult-lovită zilele astea. De fiecare dată sunt acolo unde viitura se pregătește să lovească pentru a întări malurile și a limita pagubele. Când vine apa cu furie însă, nu întotdeauna mai au ce face. Însă sunt cei care lucrează și după pentru a curăța locurile inundate.  

Sunt răspândiți în tot bazinul hidrografic românesc, vreo 6.700 de suflete.

Am primit fotografii de la oamenii din Apele Române. Nu le știu numele, nu le știu poveștile, nu le știu fricile și speranțele când își petrec orele, bineînțeles peste program în astfel de momente, transmițând cotele apelor din locuri cu viituri, cărând saci cu nisip, prelate și alte materiale de protecție sau decolmatând drumuri, șanțuri și toată gama de activități pe care le desfășoară după ce apele se liniștesc.

Nu fac promisiuni, dar am credința că într-o zi voi putea scrie mai mult decât “nu știu un nume, o poveste”, măcar despre unii dintre ei.

Momentan, putem să postăm aceste fotografii care ne aduc aminte că sunt acolo. Oamenii nevăzuți ai apelor. Sau ai Apelor… Oamenii care își fac doar meseria fără să fie în lumina reflectoarelor…

Post-ul FOTO: Oamenii nevăzuți ai apelor. Sau Apelor? apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul

Alte articole