Folosirea canabisului in scopuri medicale poate deveni posibila

Europarlamentarii au adoptat pe 13 februarie, la Strasbourg, o rezolutie privind utilizarea canabisului in scopuri medicale si fac apel la statele membre ale Uniunii Europene sa profite de potentialul acestor tipuri de medicamente.

Propunerea de rezolutie a fost depusa pe 16 ianuarie. In text se arata ca niciun stat membru al UE nu autorizeaza fumatul canabisului in scopuri medicale si nu permite cultivarea la domiciliu a canabisului in scopuri medicale; conventiile ONU si dreptul international nu impiedica utilizarea canabisului sau a produselor pe baza de canabis in tratarea anumitor afectiuni; nu exista nicio reglementare interna a UE referitoare la introducerea pe piata a medicamentelor pe baza de canabis.

“Este necesar ca CE si autoritatile nationale sa coopereze la stabilirea unei definitii juridice a canabisului utilizat in scopuri medicale si sa faca o distinctie clara intre medicamentele pe baza de canabis aprobate de EMA sau de alte agentii de reglementare, canabisul terapeutic care nu este sustinut de studii clinice si alte utilizari ale canabisului (de exemplu, recreationale sau industriale)”.

Rezolutia indeamna Comisia si statele membre sa abordeze aceasta problema la nivelul entitatilor care reprezinta bariere de reglementare, financiare si culturale ce franeaza cercetarea stiintifica in ceea ce priveste utilizarea canabisului in scopuri medicale si cercetarea privind canabisul in general, dar si sa defineasca conditiile necesare pentru desfasurarea de cercetari stiintifice independente si credibile, pe baza unei game largi de materiale, in ceea ce priveste utilizarea canabisului terapeutic.

“Cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor provenite din canabis si ale canabisului in general a fost subfinantata si ar trebui abordata in mod corespunzator in cadrul celui de-al noualea program-cadru si in cadrul programelor nationale de cercetare, pentru a explora, printre altele, posibilele utilizari ale THC, CBD si ale altor canabinoide in tratamentul medical, precum si efectele acestora asupra corpului uman, incluzand aici invatamintele desprinse din experienta prescrierii in afara indicatiilor aprobate a canabisului”.

Apelul lor: lasati medicii sa prescrie medicamente pe baza de canabis. Eurodeputatii au facut apel la statele membre UE sa permita medicilor sa isi foloseasca judecata proprie in vederea prescrierii unor astfel de medicamente.

Cand va intra in vigoare, costurile acestor medicamente vor fi acoperite prin scheme de asigurare medicala, la fel ca alte tipuri de medicamente.

Aceasta reglementare va aduce mai multi bani la bugetul public, va limita piata neagra si va asigura calitate. In plus, va limita accesul minorilor la aceasta substanta, au mai spus europarlamentarii.

Membrii PE au afirmat ca exista dovezi privind eficienta canabisului in cresterea poftei de mancare si in limitarea scaderii in greutate asociata cu HIV/SIDA. Canabisul utilizat in scop medical poate diminua simptomele unor boli mintale precum psihoze, sindromul Tourette, dar si in cazul epilepsiei, Alzheimer, cancer, artrite si glaucom. In plus, reduce riscul de obezitate si diabet si diminueaza durerile menstruale.

Sursa news.ro

Sursa: InfoBraila.ro – vezi articolul

Alte articole