Florinel Stancu, deputat PSD de Dolj: ”Guvernul a lansat mai multe programe de finanţare pentru agricultorii români”

De doi ani, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este coordonat de către un ministru desemnat din partea Partidului Social Democrat. Munca, dedicaţia, deschiderea faţă de cetăţeni, repectarea programului de guvernare, dar şi priceperea echipei manageriale, continuă să dea rezultate foarte bune. În toată această perioadă agricultura şi dezvoltarea rurală au atras cele mai multe fonduri europene, fiind sectorul cu cea mai bună rată de absorbţie la nivel naţional. Cu excepţia pestei porcine, care a lovit România în mod neprevăzut şi a produs pagube serioase în sectorul zootehnic, ţinută şi ea sub un control strict de către autorităţile abilitate să facă acest lucru, celelalte domenii agricole au înregistrat rezultate deosebite.
Recolta istorică la producţia de cereale obţinută în 2017 şi în 2018 – 30 de milioane de tone în ultimul an –, care ne plasează pe locul 3 în Uniunea Europeană, creşterea producţiei de tomate româneşti, majorarea producţiei de struguri de masă cu 74% în 2018 faţă de 2017, plus alte rezultate remarcabile, se datorează măririi suprafeţelor irigate, instituirii unor programe de sprijin dedicate pentru fiecare sector agricol, acordării subvenţiilor la timp, scutirii de taxe pentru agricultorii care se asociază.
În urma modificărilor aduse Codului fiscal în ultimii ani, corelate cu schimbările de la începutul acestui an, toate cooperativele agricole nou-înfiinţate şi cele care nu depăşesc venituri de 3 milioane de euro sunt scutite de impozite timp de cinci ani. O măsură prin care urmărim crearea unei fiscalităţi cât mai avantajoase pentru a stimula toţi fermierii români să constituie colective agricole şi să se impună pe piaţa locală şi regională.
În acest an, fermierii pot accesa programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate cu o alocare de 3.000 de euro/legumicultor într-un an, programul de susţinere a crescătorilor de ovine cu un leu pe kilogramul de lână pentru comercializarea acestui produs, schema de ajutor de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele bazna şi mangaliţa, programul de susţinere a producţiei de usturoi cu 1.000 de euro pe hectar şi o nouă sesiune de proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru care au fost alocate 200 de milioane de euro.
Acest guvern a identificat soluţii şi implementează proiecte concrete pentru creşterea competitivităţii economiei agrare româneşti, pentru dezvoltarea producţiei şi a calităţii produselor agricole de pe piaţă.

Sursa: indiscret.ro – vezi articolul
Fără categorie 152

Alte articole