Florile de Hoya sau Nectarul Zeilor (Foto)

Hoya sunt plante perene sau viță de vie sau rareori, arbuști. Ele cresc adesea epifit pe copaci; unele cresc pe uscat sau ocazional în zone stâncoase.

Urcă pe copaci și cu ajutorul rădăcinilor accidentale. Speciile mai mari cresc până la 1–18 m sau mai mult, cu sprijin adecvat în copaci. Au frunze întregi simple, aranjate într-un model opus, care sunt de obicei suculente.

Frunzele pot prezenta o varietate de forme și pot fi netede, simțite sau păroase; venerația poate fi proeminentă sau nu, iar multe specii au suprafețe de frunze pete cu mici pete argintii neregulate.

Florile apar în grupuri umbelate axilare la vârful pedunculilor. Pedunculii Hoya sunt denumiți de obicei pinteni. La majoritatea speciilor acești pinteni sunt pereni.

Fiecare ciclu de înflorire crește lungimea pintenului, iar la speciile mai mari poate ajunge în cele din urmă la 27 cm sau mai mult. Dimensiunile florilor variază de la 3 mm la peste 95 mm în diametru.

Forma florii este de obicei în formă de stea, cu cinci petale groase, cerate, triunghiulare, acoperite cu o altă structură în formă de stea, coroana.

Culorile pe majoritatea speciilor variază de la alb la roz; există specii care prezintă galben până la portocaliu, roșii închise până aproape de negru și există flori verzi. Multe sunt parfumate dulce. iar majoritatea produc nectar abundent.

Polenizatorii includ molii, muște și furnici. Polenizarea este slab înțeleasă, dar plantele lăsate în aer liber în regiunile temperate produc uneori semințe, indicând polenizarea de către insectele locale.

Semințele sunt purtate în păstăi gemene, de fapt foliculi, sunt în general ușoare și sunt dispersate de vânt prin intermediul unui mic smoc de puf mătăsos. Germinarea este rapidă, dar viabilitatea nu este lungă.

Mai multe specii prezintă adaptări pentru mutualism cu furnici prin furnizarea de frunze modificate pentru domatia („case”), la fel ca în genul înrudit Dischidia; H. imbricata are frunze care formează o cupă concavă peste trunchiul de copac pe care urcă pentru a adăposti furnici, iar H. darwinii are aranjamente de frunze bullate pe tulpini pentru a forma adăposturi.

 

The post Florile de Hoya sau Nectarul Zeilor (Foto) first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole