Figurine Maya din ceramică cu căști detașabile, de la El Perú-Waka, Petén, Guatemala

Aceste figurine sunt unele dintre cele 23 de obiecte din ceramică, aranjate într-o configurație circulară în interiorul unei camere de mormânt regal. Acest lucru spune o poveste despre viața rituală a vechilor Maya.

Aranjamentul include un rege decedat însoțit de spiritul său, un cerb magic care poartă un pandantiv oval cu un motiv în formă de „T” incizat în el. Pentru vechii Maya, acesta era simbolul Ik, care reprezenta respirația, vântul și viața.

Acesta marchează existența unui ghid al regelui decedat, în trecerea prin lumea interlopă la învierea sa, notează unframed.lacma.org

Lor li se alătură, într-un alt cerc, alți regi Maya: regina războinică ce deține cu mândrie un scut, un rege care poartă textile bogate cu mai multe straturi, potrivit situației sale, moștenitorul tronului care prezintă o seringă de clismă pentru a furniza halucinogeni care fac parte integrantă din ceremonie și dansatori, cărturari și doamne care cântă în acest eveniment sacru.

Acești actori sunt însoțiți de alte ființe formidabile, care au acces la supranatural și pot evoca o putere mai profundă: un șaman feminin al cărui chip este contorsionat într-un urlet extatic, pitici cu căști detașabile gata să se angajeze într-o luptă rituală pentru a aduce ploi și un pitic cu o cască de căprioară care ține o trompetă de scoică folosită nu numai pentru muzică, ci și pentru a deschide portalul către lumea interlopă.

El Perú (cunoscut și sub numele de Waka), este un sit arheologic precolumbian Maya ocupat în perioadele de cronologie culturală preclasică și clasică (aproximativ 500 î.Hr. până la 800 d.Hr.).

Situl a fost capitala unui oraș-stat Maya și este situat lângă malurile râului San Pedro din departamentul Petén din nordul Guatemala. El Perú este la 60 km vest de Tikal.

Orașul Maya Waka a fost redescoperit de prospectorii de petrol în anii 1960. În anii 1970, Ian Graham, cercetător la Harvard, a documentat monumente pe sit.

Apoi, în 2003, David Freidel, de la Universitatea Metodistă din Sud, și Héctor Escobedo, de la Universitatea din San Carlos, au început să excaveze Waka.

Situl a fost numit „El Perú” când a fost redescoperit în secolul al XX-lea. Hieroglifele identificate și descifrate la locul respectiv au indicat că numele antic al sitului era Waka.

În timp ce ambele nume sunt utilizate în mod interschimbabil, El Perú predomină pe hărțile existente. În literatura publicată, în general se folosește un nume combinat, El Perú-Waka.

Un număr de morminte au fost descoperite recent la Waka. Această descoperire contribuie la înțelegerea culturii maya din trecut. Deosebit de important este „Mormântul reginei” ce conține rămășițele unei femei alături de un sortiment bogat de bunuri pentru morminte.

O importanță deosebită este prezența unui accesoriu de sângerare sub forma unei coloane vertebrale ceremoniale. Acest obiect a fost în asociere clară cu regiunea genitală a individului și indică faptul că femeile regale practicau ritualuri genitale de sângerare, oteaza wikipedia.

Un mormânt suplimentar pentru o persoană de elită a fost găsit recent într-o piramidă înaltă de 18 m situată în nucleul central al sitului.

Camera mormântului, care are o lungime de 5,1 metri și o lățime de 1,5 metri, conține un bogat ansamblu de bunuri funerare, incluzând ofrande de jad, artefacte de coajă, vase ceramice, 12 figurine pentru jucători de bile, labe de jaguar și pietre din Pacific, care au fost folosite ca semne ale bogăției.

Data timpurie a mormântului, între c. 200 și 400, indică importanța regională timpurie a lui Waka în zonele joase din sudul Maya.

Cercetări recente efectuate pe situl Zapote Bobal sugerează o legătură puternică între acel sit și El Perú. Este posibil ca El Perú să fi avut o influență puternică asupra dinastiei centrate la Zapote Bobal.

The post Figurine Maya din ceramică cu căști detașabile, de la El Perú-Waka, Petén, Guatemala first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole