Fenomen prezis de Einstein, observat în sfârșit de astronomi: o stea trage dupa ea spațiu-timp (Video)

Cercetatorii au observat o stea ce se invarte si trage dupa ea spatiu-timp, potrivit unui nou studiu. Fenomenul a fost prezis de Einstein in teoria relativitatii generale si e cunoscut drept “tragere a cadrului”, scrie Science Alert.

In urma cu 20 de ani, Observatorul Parkes a descoperit un sistem stelar binar extrem numit PSR J1141-6545, format din doua obiecte epuizate, extrem de dense, ce se invart foarte rapid: o pitica alba si un pulsar (un obiect dens numit stea neutronica), scrie Gizmodo.

Stelele orbiteaza una in jurul celeilalte la fiecare 5 ore. Cercetatorii au observat cele doua obiecte cu ajutorul telescoapelor radio Parkes si UTMOST (din Australia), cand cautau dovezi ale fenomenului de tragere a cadrului.

Teoria relativitatii generale a lui Einstein a devenit unul dintre cei mai importanti piloni teoretici folositi de cercetatorii de azi pentru a cerceta universul.

Desi au descoperit dovada tragerii de cadru, in care steaua reuseste sa traga dupa ea spatiu-timp, mai raman numeroase intrebari importante precum identitatea reala a materiei si energiei intunecate.

Citește mai mult: Digi World

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole