Fără bani de la bugetul de stat satele moldovenești continuă să trăiască la fel ca-n urmă cu 50 de ani

Satele moldovenești sunt în glod, gospodarii trăiesc la fel ca-n urmă cu câteva decenii, iar onor guvernanții se ceartă pe ciolan. Moldova e tot fără autostradă, majoritatea comunelor și orașelor mai mici au interzis la dezvoltare, iar haosul se instaurează încet dar sigur.

Prin 2017 se vorbea mult de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) inițiat de guvernarea PSD. Toate comunele și orașele din Moldova scriau proiecte pe care le înaintau la Guvern pentru a primi finanțare. Unii primari erau sceptici, în special cei din opoziție, dar toți înaintau proiecte pentru modernizarea drumurilor, pentru alimentare cu apă, pentru modernizarea instituțiilor de cultură, pentru baze sportive, pentru modernizare sau construcție de unități de învățământ. Toți se întrebau de unde va lua PSD bani pentru astfel de investiții. Era nevoie de bani mulți. Mergând prin comunele și orașele Moldovei toți primarii vorbeau de PNDL și sperau să „prindă” fonduri ca să realizeze investițiile necesare în comunitățile pe care le administrau. Opoziția de atunci, care acum este la putere, striga pe toate canalele că PSD îndatorează țara, că PNDL este o minciună sau este o pușculiță pentru partid. Anormalii ăștia de la USRPLUS, acompaniați de peneliștii lui Orban și sprijiniți puternic de adormitul președinte Iohanis, urlau că se fură bani publici, că toate investițiile anunțate sunt minciuni și așa mai departe. Bani s-au găsit fără împrumuturi iraționale cum se fac acum. Toți primarii, indiferent de apartenența la un partid sau altul, au primit bani pe proiecte de dezvoltare și-n toate localitățile din Moldova s-au făcut investiții publice.

Useriștii au urlat și după ce au venit la guvernare pentru că rolul lor este să oprească dezvoltarea României. S-au făcut verificări și, așa cum era de așteptat, aproape toate investițiile realizate prin programul lui Dragnea sunt corecte. „Cine se leagă singur? Se fac controale mereu. Să fii prea prost să te duci în pușcărie. Pentru ce?”, spuneau aleșii locali în replică la minciunile vehiculate de useriști și de peneliști.

Au mai urlat peneliștii și useriștii chiar și după ce au intrat la putere, că dădea bine la proști. Au anunțat controale, au anunțat plângeri penale, dar în final toate s-au dovedit a fi minciuni electorale bune doar pentru urechile celor neinformați. Cine merge prin satele și orașele Moldovei întâlnește obiective realizate prin programul inițiat de Dragnea și hulit de opoziția de atunci. Au venit ăștia la putere care au luptat la baionetă împotriva „ciumei roșii”. Ei ce fac acum? Se ceartă pe ciolan, după ce au îndatorat țara la un nivel de neimaginat în urmă cu doi ani, iar banii i-au „sifonat” că a fost stare de urgență. Acum se vorbește de PNDL 3. Cei care vorbeau doar de cătușe pentru primari și miniștri când se refereau la PNDL acum vorbesc de etapa a treia a programului inițiat de Dragnea. S-a dovedit că minciuna are picioare scurte?

Sursa: InformatorulMoldovei.ro – vezi articolul

Alte articole