Expoziţia „Costumul popular din Valea Dunării“, găzduită de Galeriile „Cromatic”

Expoziţia a fost deschisă în Ziua de Sânziene, la Galeriile „Cromatic“ ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, adusă fiind de la Şcoala „Gheorghe Jienescu” din comuna Rast, judeţul Dolj, unde a fost văzută pentru prima dată. Iubitor de folclor, Alexandru Lilea colecţionează obiecte tradiţionale vechi şi costume populare din zona de sud a judeţului Dolj, considerând că spaţiul acesta din Lunca Dunării este încărcat de o spiritualitate aparte, complexitatea şi simbolurile descoperite în veşmintele de aici vorbind de vechea civilizaţie a locuitorilor provinciei istorice a Olteniei. În colecţia sa găsim, pe lângă costumul popular, obiecte de ceramică, pistornice, icoane, lămpi, războaie de ţesut, instrumente muzicale tradiţionale, scoarţe, peşchire, rişchitoare, fuse etc.
Din perspectivă folclorică, Valea Dunării este pentru Alexandru Lilea ţinutul care, prin particularităţile sale, se distinge de cealaltă parte a Câmpiei Române, aici formându-se cele mai frumoase stiluri muzicale.  

Alexandru Lilea este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, iar în prezent este masterand al Universităţii Bucureşti, specializarea Studii Culturale, Etnologie, Antropologie Culturală şi Folclor din cadrul Facultăţii de Litere. De asemenea, este student la Departamentul de Arte, secţia Muzică, din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.

Sursa: indiscret.ro – vezi articolul

Alte articole