Este posibil ca oamenii să aibă mai multă încredere în computere decât în oameni…

În ciuda îngrijorării tot mai mari cu privire la intruziunea algoritmilor în viața de zi cu zi, oamenii pot fi mai dispuși să aibă încredere într-un program de computer decât semenii lor, mai ales dacă o sarcină devine prea provocatoare, potrivit noilor cercetări realizate de oamenii de știință de date de la Universitatea din Georgia, SUA.

De la alegerea următoarei melodii din lista de redare până la alegerea pantalonilor de mărime potrivită, oamenii se bazează mai mult pe sfaturile algoritmilor pentru a ajuta la luarea deciziilor de zi cu zi și pentru a-și simplifica viața.

Algoritmii sunt capabili să facă un număr mare de sarcini, iar numărul sarcinilor pe care le pot face se extinde practic în fiecare zi”, a declarat Eric Bogert, un doctorand student la Colegiul de Afaceri Terry Departamentul de Sisteme Informaționale de Management.

Se pare că există o părtinire spre înclinarea mai puternică asupra algoritmilor, pe măsură ce o sarcină devine mai grea și acest efect este mai puternic decât părtinirea spre a se baza pe sfaturile altor oameni”.

Bogert a lucrat împreună cu profesorul de sisteme informaționale de gestiune Rick Watson și cu asistentul profesor Aaron Schecter pe hârtie, „Oamenii se bazează mai mult pe algoritmi decât pe influența socială pe măsură ce o sarcină devine mai dificilă”, care a fost publicată pe 13 aprilie în revista Nature’s Scientific Reports.

Studiul lor, care a implicat 1.500 de persoane care evaluează fotografiile, face parte dintr-un corp mai mare de lucrări care analizează modul și momentul în care oamenii lucrează cu algoritmi pentru a procesa informații și a lua decizii, notează Science Daily.

Pentru acest studiu, echipa a cerut voluntarilor să numere persoanele dintr-o fotografie a unei mulțimi și a oferit sugestii generate de un grup de alte persoane și sugestii generate de un algoritm.

Pe măsură ce numărul persoanelor din fotografie s-a extins, numărarea a devenit mai dificilă, iar oamenii au mai multe șanse să urmeze sugestia generată de un algoritm, mai degrabă decât să se numere singuri¬ sau să urmeze „înțelepciunea mulțimii”, a spus Schecter.

Schecter a explicat că alegerea numărării ca sarcină de încercare a fost una importantă, deoarece numărul de persoane din fotografie face sarcina obiectiv mai dificilă pe măsură ce crește.

De asemenea, este tipul de sarcină la care oamenii așteaptă computerele să fie bune.

Aceasta este o sarcină la care oamenii percep că un computer va fi bun, chiar dacă ar putea fi mai mult supus părtinirii decât numărarea obiectelor”, a spus Schecter.

Una dintre problemele obișnuite cu AI este atunci când este utilizată pentru acordarea de credite sau aprobarea cuiva pentru împrumuturi.

Deși aceasta este o decizie subiectivă, există o mulțime de numere acolo – cum ar fi venitul și scorul de credit – astfel încât oamenii să simtă că aceasta este o treabă bună pentru un algoritm.

Dar știm că dependența duce la practici discriminatorii în multe cazuri din cauza factorilor sociali care nu sunt luați în considerare.

Recunoașterea facială și algoritmii de angajare au fost supuși controlului și în ultimii ani, deoarece utilizarea lor a dezvăluit prejudecăți culturale în modul în care au fost construite, ceea ce poate provoca inexactități atunci când se potrivesc fețele cu identitățile sau se selectează candidații calificați pentru locuri de muncă, a spus Schecter.

Este posibil ca aceste prejudecăți să nu fie prezente într-o sarcină simplă precum numărătoarea, dar prezența lor în alți algoritmi de încredere este un motiv pentru care este important să înțelegem cum se bazează oamenii pe algoritmi atunci când iau decizii, a adăugat el.

Acest studiu a făcut parte din programul de cercetare mai mare al Schecter în colaborarea om-mașină, care este finanțat printr-o subvenție de 300.000 de dolari de la Biroul de cercetare al armatei SUA.

Scopul final este de a privi grupurile de oameni și mașini care iau decizii și de a afla cum putem face ca aceștia să aibă încredere unul în celălalt și cum le schimbă comportamentul”, a spus Schecter. “Deoarece există foarte puține cercetări în acest cadru, începem cu fundamentele.”

Schecter, Watson și Bogert studiază în prezent modul în care oamenii se bazează pe algoritmi atunci când fac judecăți creative și judecăți morale, cum ar fi scrierea unor pasaje descriptive și stabilirea cauțiunii deținuților.

Materiale furnizate de Universitatea din Georgia. Original scris de J. Merritt Melancon.

The post Este posibil ca oamenii să aibă mai multă încredere în computere decât în oameni… first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole