El Draque – primul pirat din lume, cavalerul reginei Elizabeta I

Sir Francis Drake, poreclit „piratul meu” de regina Elisabeta I, se număra printre așa-numiții corsari „Sea Dog” autorizați de guvernul englez să atace transportul maritim spaniol.

Drake a navigat în cea mai faimoasă călătorie a sa din 1577 până în 1580, devenind primul căpitan englez care a înconjurat globul. A fost explorator, căpitan de mare, comerciant de sclavi, corsar, ofițer de marină, om politic și se pare primul pirat din lume!

În apropiere de Lima, Drake a capturat o navă spaniolă cu 25.000 de pesos de aur peruvian, în valoare de 37.000 de ducați, bani spanioli (aproximativ 7 milioane lire sterline conform standardelor moderne).

Drake a descoperit, de asemenea, știri despre o altă navă, Nuestra Señora de la Concepción, care naviga spre vest spre Manila. Drake a urmărit-o și în cele din urmă a capturat nava și comoara, ceea ce s-a dovedit cea mai profitabilă captură a sa.

La bordul Nuestra Señora de la Concepción, Drake a găsit 36 de kilograme de aur, un crucifix de aur, bijuterii, 13 cufere pline cu plăci regale și 26 de mii de kilograme (26 tone lungi) de argint.

Drake a fost, în mod firesc, mulțumit de norocul său în capturarea galeonului și l-a arătat luând masa cu ofițerii navei capturate și cu pasagerii acestora. El și-a descărcat captivii la scurt timp și le-a dat fiecăruia cadouri adecvate rangului lor, precum și o scrisoare de conduită în siguranță.

Faptele lui Drake l-au făcut un erou pentru englezi, dar cursurile sale i-au determinat pe spanioli să-l numească pirat, cunoscut de ei drept El Draque.

Regele Filip al II-lea al Spaniei ar fi oferit o recompensă de 20.000 de ducați pentru capturarea sau moartea sa, aproximativ 6 milioane de lire sterline (8 milioane de dolari SUA) în moneda modernă.

Regina Elizabeta I i-a trimis lui Drake un cavaler la bordul Golden Hind din Deptford la 4 aprilie 1581; dublarea a fost efectuată de un diplomat francez, domnul de Marchaumont, care negocia pentru Elizabeth să se căsătorească cu fratele regelui Franței, Francisc, ducele de Anjou.

Prin implicarea diplomatului francez, Elizabeta I câștiga implicit sprijinul politic al francezilor pentru acțiunile lui Drake.

În perioada victoriană, într-un spirit de naționalism, a fost promovată povestea că Elisabeta I l-ar fi făcut pe Drake, cavaler.

The post El Draque – primul pirat din lume, cavalerul reginei Elizabeta I first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole